Suu Kuy pozvala pobunjenike na mirovne pregovore

Više pobunjeničkih etničkih skupina iz Mianmara trebalo bi sudjelovati u mirovnim pregovorima, a ti napori ne bi smjeli dijeliti skupine uključene u pregovore i one koje izbjegavaju taj proces, rekla je u utorak mianmarska čelnica i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

Stotine predstavnika gerilskih skupina, vojske i članova parlamenta okupile su se u glavnome gradu Naypyitawu kako bi sudjelovale u drugoj etapi pregovora kojima je svrha zaustaviti pobune koje su mučile zemlju desetljećima. Polucivilna vlada na odlasku predsjednika Theina Seina u listopadu je potpisala dogovor o primirju, ali sedam od 15 pobunjeničkih skupina pozvanih da sudjeluju odbilo je potpisati, uključujući i one najjače.

Ostale skupine nisu pozvane da sudjeluju ili su pokazale malo interesa za mirovni proces. Nakon potpisivanja, izbile su borbe između vojske i skupina koje nisu potpisale primirje ili nisu ni sudjelovale u pregovorima. S druge strane počele su međusobne borbe između skupina koje su potpisale i onih koje nisu. “Moramo raditi na tomu da sve naoružane skupine sudjeluju u dogovoru o prekidu vatre”, rekla je Suu Kyi. “Važno je da ne bude sukoba između naoružanih etničkih skupina koje su potpisale NCA (nacionalni dogovor o prekidu vatre) i skupina koje još nisu uključene u dogovor”, rekla je.

Gerile etničke manjine počele su se boriti protiv vlasti za veću autonomiju i prava ubrzo nakon što je zemlja stekla nezavisnost od Velike Britanije 1948. godine. Smatra se da vojska, koja još ima golem utjecaj u toj etnički vrlo šarolikoj zemlji, oklijeva isupniti zahtjeve manjina za većom autonomijom te se nekoliko pobunjeničkih skupina nada da će im svojim utjecajem i mandatom San Suu Kyi u tome pomoći. Pregovori u Naypyitawu uključuju i predsjednika Theina Seina i utjecajnog vojnog zapovjednika Mina Aung Hlainga. Njihova prisutnost svjedoči o mirnoj tranziciji vlasti u Mianmaru. U toj je zemlji 49 godina na vlasti bila vojna hunta, do 2011. kad je uspostavljena hibridna civilno-vojna vlada.

You may also like

0 comments