Home Europska unija Sutra u Muenchenu svjedoči Budimir Lončar

Sutra u Muenchenu svjedoči Budimir Lončar

by Energypress.net

U Münchenu je nastavljeno suđenje bivšim djelatnicima državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Suci Višeg zemaljskog suda ispituju svjedokinje koje su početkom 80-tih godina kao učenice pomagale i radile u garaži tiskari u kojoj je Udba ubila hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

U tijeku je 104. ročiste u procesu u kojem su dvojica bivših dužnosnika Udbe optuženi za pomaganje u ubojstvu Đurekovića. Sudac Dauster koncentrirao se prilikom ispitivanja svjedoka na pitanja o ključevima garaže. Jedno od bitnih pitanja je jesu li Udbini ubojice imali ključeve prostorije u kojoj je emigrant ubijen i jesu li te ključeve dobili preko Josipa Perkovića i njegova tadašnjeg doušnika Krunoslava Pratesa, koji u zatvoru Landsberg na Lechu prema pravomoćnoj prijašnjoj presudi služi doživotnu kaznu.

U kuloarima u Münchenu HRT saznaje kako je sud navodno došao u posjed novih dokumenata iz Udbinih arhiva koji teško terete okrivljenike, a pokazuju da je širi krug Udbinih šefova planirao operacije u inozemstvu. Izvori u Münchenu tvrde kako u dokumentima stoji da je tadašnji savezni sekretar unutarnjih poslova Stane Dolanc izdavao odobrenja za operacije u dogovoru i suradnji s političkim vrhovima, republičkim ministrima unutarnjih poslova te dužnosnicima Udbe iz republika, piše HRT.

 Predsjedajući sudskog vijeća dr. Manfred Dauster najavio je kako će sutra svjedočiti bivši jugoslavenski ministar vanjskih poslova i bivši savjetnik predsjednika Stjepana Mesića Budimir Lončar. Videovezom iz Italije svjedočit će 20. i 21. lipnja bivši Udbin agent Vinko Sindičić, potvrdio je sudac Dauster.

Related Posts