Sutra summit zemalja Zaljeva, kraj spora RIjada i Katara?

Napredak
Čelnici zemalja Perzijskog zaljeva sastaju se u utorak u Saudijskoj Arabiji na redovitom godišnjem samitu nakon što je u dugogodišnjem sporu između više zemalja predvođenih Rijadom i Katara postignut napredak.

Katarskog emira šeika Tamima bin Hamada al-Tanija dočekao je u povijesnom gradu al-Uli stvarni saudijski vladar prijestolonasljednik princ Mohamed bin Salman. Dvojica muškaraca, sa zaštitnim maskama na licu, zagrlila su se na pisti.

Uoči okupljanja Kuvajt je objavio da će Saudijska Arabija koja je sa saveznicama bojkotirala Dohu od sredine 2017. ponovno otvoriti svoj zračni prostor i granice prema Kataru. Prema visikom američkom dužnosniku taj će sporazum biti potpisan u nazočnosti savjetnika američkog predsjednika Jareda Kushnera, prenosi Reuters.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat su 2017. prekinuli diplomatske i trgovinske odnose s Katarom te obustavili putnički promet, optužujući tu zemlju za pružanje potpore militantnim skupinama.Vlast u Dohi to odlučno odbacuje.

Odluka katarskog emira da predvodi državno izaslanstvo na samitu uslijedila je nakon što je Saudijska Arabija pristala od ponedjeljka navečer otvoriti morske i kopnene granice s Katarom te također i zračni prostor, učinivši značajan korak prema prevladavanju krize. Za sada se ne zna hoće li se tri preostale zemlje, UAE, Bahrein i Egipat, pridružiti Saudijskoj Arabiji u okončanju trogodišnje blokade Katara.

Kuvajtski Emir Navaf al-Ahmad Al Sabah vjeruje da će za te zemlje samit biti prilika za “pomirbu i novi početak za rješavanje svih problema te povratak u normalu”. Samit se po prvi puta neće održati u Rijadu ili ostalim prijestolnicama zemalja Zaljeva već u gradu al-Ula na sjeverozapadu Saudijske Arabije. Samit otvara saudijski kralj Salman.

You may also like

0 comments