Sutra sastanak Predsjednice i premijera oko oružanih snaga i SOA-e

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tihomir Orešković u utorak prijepodne održat će na Pantovčaku u Uredu predsjednice, prvi službeni sastanak od kada je Orešković postao predsjednik Vlade.

Bit će to prvi u nizu od redovitih sastanaka predsjednice države i premijera, a razgovarat će se o aktualnim temama hrvatske politike, kratko je rečeno Hini iz Ureda predsjednice Republike. Ni iz Ureda predsjednice ni iz Vlade, naime, ne žele govoriti o temama sastanka s kojega će biti poslano priopćenje.

Predsjednica države Grabar-Kitarović u suradnji s Vladom usmjerava rad sigurnosnih službi putem Vijeća za nacionalnu sigurnost, čije odluke, kao i imenovanja čelnika sigurnosno-obavještajnih službi, supotpisuje s premijerom. Mediji zato nagađaju kako će jedna od tema biti smjena šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, jer predsjednicu Republike nije izvijestio da je bila u kontaktu s osobom koja je pod mjerama praćenja, a tu je informaciju prenio bivšem premijeru Zoranu Milanoviću.

Također, budući da predsjednica Republika u suradnji Vladom imenuje i razrješuje dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH te vojne zapovjednike, mediji nagađaju da će se sutra na Pantovčaku razgovarati i o kandidatima za načelnika Glavnog stožera OS RH, s obzirom na to da 1. ožujka istječe mandat sadašnjem načelniku, generalu zbora Dragi Lovriću. Kao najizglednije kandidate Jutarnji list navodi časnike u činu general pukovnika – zamjenika načelnika Glavnog stožera Dragutina Repinca, zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta Slavka Barića, glavnog inspektora obrane Mirka Šundova te zapovjednika Hrvatske kopnene vojske Matu Ostovića.

Sutrašnji sastanak je i prvi službeni sastanak predsjednice Grabar-Kitarović s hrvatskim premijerom Oreškovićem od kada je postala hrvatskom predsjednicom, jer s prethodnim premijerom Milanovićem takav sastanak nikad nije održan.

You may also like

0 comments