Sutra odluka o pozivu Crne Gore u NATO

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je u utorak da će ministri vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza u srijedu odlučiti o pozivu Crnoj Gori da postane 29. članica Saveza.

“Sutra će ministri vanjskih poslova odlučiti hoće li pozvati Crnu Goru da započne pregovore o priključenju NATO-u i postane 29. članica Saveza”, rekao je Stoltenberg prije početka dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova 28 zemalja članica, među kojima je i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Prijedlog deklaracije o pozivu Crnoj Gori već je dogovoren na veleposlaničkoj razini, a ministri bi trebali samo potvrditi tu odluku.

Pristupni pregovori za članstvo u NATO-u vode se u dva kruga i to obično traje nekoliko tjedana. Po završetku pristupnih pregovora, pozvana zemlja upućuje NATO-u pismo namjere zajedno s utvrđenim vremenskim rasporedom za dovršetak potrebnih reformi. Nakon toga, NATO priprema protokol Washingtonskom ugovoru, koji predstavlja amandman i koji nakon ratifikacije postaje sastavni dio Ugovora. Nakon potpisivanja protokola slijedi ratifikacija u svim zemljama članicama. Tijekom dvodnevnog sastanka, ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a razgovarat će i o nastavku potpore Afganistanu, o izazovima koji stoje pred Savezom na njegovu južnom krilu – nasilnom radikalizmu i terorizmu, zatim o odnosima s Rusijom i o potpori Ukrajini.

Stoltenberg je najavio da će NATO povećati svoju pomoć Turskoj, koja dijeli zajedničku granicu sa Sirijom i Irakom. “Radit ćemo na dodatnim mjerama kako bi zajamčili sigurnost Turske”, rekao je Stoltenberg, dodajući da to nije povezano s incidentom od prošlog tjedna, kada je Turska srušila ruski vojni zrakoplov na granici sa Sirijom.  Stoltenbrerg je upozorio i na sigurnosnu situaciju u kojoj se NATO danas nalazi. “Sigurnosno okruženje u kojem se danas susrećemo je mračno. Teroristički napadi, nasilje, nestabilnost i kršenje međunarodnih pravila”, rekao je Stoltenberg.

You may also like

0 comments