Sustiže li SDP HDZ?

Prvi put od proljeća prošle godine, prva koalicija je ona predvođena SDP-om. Sada imaju 30,7 posto, a HDZ-ova koalicija 29,9 posto potpore birača. HDZ nije izgubio potporu, ali je SDP čini se, iz mjeseca u mjesec „nagrizao„ to jest, otimao birače Živom zidu i Orahu, javlja Dnevnik.hr.

HDZ-ova i SDP-ova koalicija su doslovno, izjednačene. No ovaj puta sa zamjenjenim ulogama. Sada SDP-ova koalicija osvaja 30,5 posto, a HDZ-ova koalicija 29,8 posto potpore birača.  HDZ nije izgubio potporu, ali je SDP čini se iz mjeseca u mjesec „nagrizao „ to jest, otimao birače Živom zidu, Orahu i ostalim strankama u centru.  Stoga i ne čudi da Živi zid s 7,4 ili Orah s 5,1 blago gube potporu. Most je na 3,3 ,a Bandićeva stranka na 3,1. I one bi mogle odlučivati da su sada izbori. Ostale stranke zajedno imaju 9,1 posto birača. Bolje reći te stranke imaju po jedan posto. Za neku drugu stranku glasalo bi 0,6 posto birača dok je neodlučnih 11,1. HDZ-ova koalicija je od travnja 2014. bila uvijek u prednosti i stalno je povećavala, na trenutke i 10 posto razlike, a ovo je sad prvi put od kada se rejting dviju koalicija mjeri , da su izjednačene.

HDZ je i dalje najjača stranka s 27,5 posto potpore, a SDP je na 24,2 posto potpore. HDZ tri mjeseca bilježi blagi pad, a SDP rast. Ili, razlika je u tri mjeseca s 12 svedena na 3 posto u korist HDZ-a. HDZ trenutačno ima prostor za prikupiti birače od 30,8 u najboljemu, do 24,2 u najgorem slučaju. SDP ipak, najmanje trenutačno može računati na 21 posto, a najviše na 27,4 posto birača. Živi zid ima potporu od 6,6, a OraH od 6,1 posto. I dalje su u blagom padu. Još u siječnju Živi je zid imao 14,6 posto potpore. Za OraH stanje je još gore, oni su u studenom imali 18,5 posto biračke potpore.

Most trenutačno uživa potporu od 2,8 posto, HSS od 2,4, a Bandićeva stranka od 2,2 posto birača. BUZ ima potporu od 1,9 posto, a istu podršku ima i HNS. Laburisti su na 1,7 a Reformisti na 1,6 posto. HSP je na 1,4 posto potpore birača, a Josipovićeva Naprijed Hrvatska na 1,3 posto. IDS je na 1,2, HSU na 1,1. HDSSB, koji je još početkom godine imao i do 4 posto, listopad završava na 0,9 posto, a SDSS je na 0,6 posto. Radnička fronta je na 0,5 posto, a HSP Ante Starčevića na 0,5. Konzervativci Ruže Tomašić su na 0,3 posto potpore. Kerumova stranka ima 0,2. HSLS je također na 0,2 posto potpore, baš kao i Hrast. Don Ivan Grubišić ima potporu od 0,2 posto. Hrvatska Zora je na 0,1 posto, a za neku Drugu stranku glasalo bi 0,5 posto birača. Neodlučnih je 12,1 posto.

Vladine poteze ne odobrava 66 posto birača, a odobrava ih 25 posto. Od prosinca prošle godine broj pesimista se smanjuje, a raste broj onih koji odobravaju politiku Vlade. Primjerice, tada je Vladine poteze odobravalo 10 posto birača. 9 posto birača ne zna ništa o potezima Vlade. I smjer Hrvatske je loš godinama. Da zemlja ide u lošem smjeru misli 68 posto birača, a da ide u dobrom misli 23 posto birača. 9 posto birača ne zna kakav je smjer naše zemlje. I tu od prosinca raste broj optimista, a opada broj pesimista. Ipak i dalje smo pesimistična zemlja.

You may also like