Susret iračkog i kurdistanskog premijera prvi put nakon referenduma o neovisnosti

Irački premijer Hajder al Abadi sastao se u subotu s premijerom poluautonomne regije Kurdistana Nehirvanom Barzanijem prvi put otkad je izbio sukob zbog kurdskog referenduma o neovisnosti, rekli su dužnosnici.
Kurdski referendum 25. rujna na kojem se premoćno glasalo ‘za’ neovisnost’, razljutio je Bagdad i iračke susjede Tursku i Iran, koji i sami imaju nemirnu kurdsku manjinu te izazvao upozorenja SAD-a i EU-a, zapadnih sila koje podržavaju iračke Kurde.

Abadi je u razgovoru ponovio uvjete za ukidanje sankcija nametnutih Kurdistanu nakon referenduma, uključujući izravnu zabranu putovanja zrakoplovom.

 On je rekao da zračne luke i granični prijelazi kurdistanske regionalne vlade (KRG) moraju biti pod kontrolom saveznih vlasti, prema izjavi iz njegova ureda.

Abadi je također zahtijevao da Kurdi prestanu izvoziti sirovu naftu iz KRG-a neovisno o središnjim vlastima.

Iračka središnja vlada rekla je da su razgovori s KRG-om o rješavanju sukoba u ponedjeljak protekli u “ozračju povjerenja” .

TV kanal Rudaw, blizak KRG-u, objavio je u ponedjeljak da su se irački i kurdski pregovarači dogovorili o nizu točaka o zajedničkom upravljanju zračnim lukama u Erbilu i Sulejmaniji.

KRG bi prihvatio predstavnike vlasti civilnog iračkog zrakoplovstva koji bi bili postavljeni u dvjema zračnim lukama da nadgledaju provedbu saveznih propisa, rečeno je. (Agencije)

You may also like

0 comments