Susreli se Thaci i Dačić na Brdu kod Kranja

Na Brdu kod Kranja u Sloveniji okupilo se dvadesetak ministara vanjskih poslova i drugih visokih dužnosnika iz regije i Europske unije. Tamo razgovaraju o europskoj perspektivi država na putu prema članstvu u EU te inicijativama za poboljšavanje položaja mladih na tom prostoru. Hrvatsku predstavlja pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Željko Kuprešak.

“Europske institucije ne smiju zapustiti europske aspiracije zemalja Zapadnog Balkana. Sada je ključni trenutak da se riješe problemi ove regije na miran način prije no što bude kasno”, rekao je Slovenac Borut Pahor.Na sastanak su stigli i srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić te kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci koji su se susreli prije sastanka i međusobno rukovali unatoč zategnutim odnosima Srbije i Kosova.

Podsjećamo, Europska unija poručila je ranije Srbiji da u slučaju dolaska kosovskog ministra vanjskih poslova i zamjenika premijera Hashima Thacija u Beograd treba poštivati proceduru predviđenu Bruxelleskim sporazumom, regirajući na najave srbijanskih dužnosnika da bi Thaci mogao biti uhićen jer je za njim raspisana tjeralica. Kriza na Mediteranu i popodnevni summit u Bruxellesu zasjenio je ostale teme.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je još jednom rekao da je ključna stvar koja se mora dogovoriti na popodnevnom sastanku u Bruxellesu uništavanje švercerskih brodova prije što ukrcaju migrante te dogovor da EU primi ljude koji su politički progonjeni i traže azil te da se za ekonomske migrante dogovori program repatrijacije.

“Nadam se da ce popodne na summitu u Bruxellesu biti doneseni čvrsti zaključci, koji ce onemogućiti da se Mediteran pretvori u groblje”, zaključio je Fabius. (N1info)