Sumorni gospodarski pokazatelji srušili cijenu nafte

Pod pritiskom
Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 58 dolara pod pritiskom zabrinutosti za rast svjetskog gospodarstva i naftnu potražnju i povećanja zaliha u SAD-u.

Trgovce je jučer zabrinuo podatak američke vlade o rastu zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 3,1 milijun barela, budući da se poklopio s naznakama slabosti u američkoj industriji. Tako je ovotjedno izvješće Instituta za upravljanje nabavom (ISM) pokazalo pad aktivnosti u američkom proizvodnom sektoru u prošlom mjesecu na najnižu razinu u gotovo 10 godina.

Danas se na sumorne podatke iz SAD-a nadovezala eurozona preko izvješća tvrtke Markit o stagnaciji gospodarstva u rujnu.

Kakvu-takvu potporu cijenama pružila je nada da bi Sjedinjene Države i Kina mogle postići napredak u rješavanju trgovinskih sporova, te podatak o padu proizvodnje nafte u SAD-u u srpnju. Upravo su proizvođači u SAD-u najviše povećavali proizvodnju u posljednje vrijeme.

Razgovori kineskih i američkih predstavnika trebali bi se nastaviti za tjedan dana. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 58,72 dolara, što znači da je pala 93 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments