Home Energetika Sumnje u napad na tankere podigla cijenu nafte

Sumnje u napad na tankere podigla cijenu nafte

by admin

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Homuruški tjesnac[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima četiri posto zbog sumnje u napad na dva tankera u Omanskom zaljevu blizu Irana i Hormuškog tjesnaca, na važnom putu svjetskih isporuka nafte.[/vc_column][/vc_row]

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,91 dolar ili 3,18 posto u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 61,88 dolara, nakon što je u ranijoj trgovini poskočila čak 4,45 posto, na 62,64 dolara. Na američkom je tržištu barel je bio u plusu 1,42 dolara ili 2,78 posto, na 52,56 dolara, nakon što je nakratko poskočio 3,85 posto, na 53,11 dolara.

Tanker Front Altair pod zastavom Marshallovih otoka koji je prevozio naftu, te Kokuka Courageous pod panamskom zastavom s teretom metanola, evakuirani su i posade su spašene, doznaje se od izvora upoznatih s isporukama. Unajmitelj Front Altaira objavio je da sumnja da je tanker pogođen torpedom, dok su iz Kokuke priopćili da sumnjaju na napad u kojem su nastala oštećenja broda, ali im je teret ostao neoštećen.

Incident je uslijedio nakon prošlomjesečnih napada na brodove u blizini emirata Fujairah, gdje se nalazi jedno od najvećih svjetskih skladišnih središta. “Za sada je rast cijena prilično ‘skroman’ s obzirom na neizvjesnost i potencijalne posljedice takvih napada. To djelomice odražava i činjenicu da su u cijene na tržištu već uračunati rizici opskrbe i geopolitički rizici povezani s Iranom”, rekla je Cailin Birch iz The Economist Intelligence Unita.

“No, to također ukazuje i na prevladavajuću zabrinutost tržišta da će nastavak trgovinskog rata između SAD-a i Kine pritisnuti gospodarsku aktivnost i naštetiti rastu potražnje za naftom u dva najveća svjetska gospodarstva”, dodala je.

Cijene na oba tržišta su na putu najvećeg dnevnog rasta od početka siječnja, ali još uvijek ostaju na putu tjednog gubitka. Cijene nafte potonule su u prethodnom danu zbog neočekivanog rasta zaliha sirove nafte u SAD-u i prigušenog izgleda globalne potražnje. Peta flota američke mornarice sa sjedištem u Bahreinu priopćila je da pomaže tankerima nakon što je zaprimila pozive u pomoć nakon “prijavljenih napada”. Uprava za pomorsku trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva, koja je dio Kraljevske mornarice, objavila je da je pokrenula istragu.

Iranske ekipe za potragu i spašavanje evakuirale su 44 mornara iz dva oštećena tankera u Omanskom zaljevu, izvijestila je službena iranska novinska agencija. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je 29. svibnja izjavio da su mine korištene za prošlomjesečne napade na tankere iz mora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, “gotovo sigurno došle iz Irana”, te upozorio Teheran da ne pokreće nove operacije.

Napetosti na Bliskom istoku eskalirale su nakon što je predsjednik Donald Trump povukao SAD iz multinacionalnog nuklearnog sporazuma zapadnih sila s Iranom iz 2015. i ponovno uveo sankcije, posebno usmjerene na ključni naftni izvoz Teherana.

Iran, koji se od prethodnih napada distancirao, priopćio je da ga neće zastrašiti “psihološki rat”. Naznake da su članice OPEC-a blizu dogovora o nastavku smanjenja proizvodnje također danas podupire rast cijena. OPEC je jutros objavio cijenu barela referentne košarice nafte njegovih članica, koja je u srijedu iznosila 61, 01 dolar i bila 1,55 dolara niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts