Sumnje u dogovor proizvođača spustile cijenu nafte

Cijene nafte ponovo su u srijedu kliznule na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara pod utjecajem špekulacija da eventualni dogovor proizvođača o obuzdavanju proizvodnje neće značajnije smanjiti prekomjernu opskrbu tržišta.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 46,40 dolara. Vodeći proizvođači nafte okupit će se krajem rujna na neformalnom sastanku na rubu Međunarodnog energetskog foruma u Alžiru kako bi raspravili o mjerama obuzdavanja proizvodnje radi potpore cijenama. Protekla dva tjedna najava tog sastanka snažno je poduprla naftna tržišta.

Mnogi analitičari ipak sumnjaju da se prekomjerna opskrba može obuzdati zamrzavanjem razine proizvodnje, s obzirom na nastojanja pojedinih članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da povećaju tržišni udio. Sličan lipanjski sastanak završio je bez rezultata, podsjećaju.  “Treba li vjerovati tom rastu cijena? Govore li riječi glasnije od djela po drugi puta ove godine? Ili aktualnu povišenu razinu cijena treba iskoristiti za prodaje?” sažima dileme trgovaca Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

“Zagovornici duljeg razdoblja rasta cijena čvrsto vjeruju da će članice OPEC-a postići nekakav sporazum, možda čak i sa zemljama izvan OPEC-a. Novija povijest nije na njihovoj strani a neuspjeh travanjskih razgovora u Dohi vjerojatno će potaknuti nervozne među onima koji špekuliraju s padom cijena da uskoro krenu u prodaje u očekivanju nastavka silaznog trenda”, dodaje Varga.

“Tržištem u potpunosti dominiraju špekulanti koji se klade na pad cijena nafte a suočeni su s razgovorima o OPEC-u”, zaključuje Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Reutersovo istraživanje na kraju srpnja pokazalo je da je OPEC-ova proizvodnja vjerojatno na kraju prošlog mjeseca dosegnula najvišu razinu u novijoj povijesti, predvođena povećanom proizvodnjom u Iraku i većim izvozom nigerijske nafte unatoč napadima militanata na naftu infrastrukturu.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u utorak iznosila 45,03 dolara, što znači da je porasla 1,11 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like