Summit o eksploataciji ugljikovodika održan u Houstonu

Houston/Zagreb – Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić sudjelovao je prošloga petka na ovogodišnjem NAPE Summit Trade Show-u koji se održao u Houstonu, u Sjedinjenim Američkim Državama.
Tijekom konferencije, brojne su delegacije predstavile zainteresiranim ulagačima sve mogućnosti poslovanja u naftnom i plinskom sektoru. Upravo se takav tip međunarodne razmjene informacija pokazao uspješan i značajan na primjeru Hrvatske uoči prošlogodišnje objave natječaja za koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina.  Naime, 2014. godine na NAPE-u, zamjenik Leverić je sudionicima konferencije predstavio natječaje za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, kao i njihovu važnost te brojne mogućnosti. Upravo je to značajno doprinijelo kvaliteti procjene potencijala ugljikovodika od strane zainteresiranih naftnih tvrtki. Uz poznate podatke o dokazanom potencijalu eksploatacije ugljikovodika na kopnu i Jadranu, kao i stručnoj radnoj snazi koju uvjetuje već postojeća industrija te dodatnim prednostima koje nudi dobra infrastruktura, otvoreno tržište Europske unije i Vlada jamčeći brzinu ulaganja, Leverić je ove godine predstavio dosadašnji napredak u tom području te daljnje planove i mogućnosti.”Izuzetno mi je drago što mogu istaknuti da su se sve kompanije pozitivno izrazile o načinu na koji je Republika Hrvatska otvorila vrata tom važnom projektu za našu zemlju i to počevši od 2012. godine kad se krenulo u izmjenu zakonske regulative i izrade potpuno novog Zakona, preko seizmičkih snimanja, samih natječaja i sad pregovora o ugovorima koji su u završnoj fazi”, naglasio je zamjenik Leverić.

Prvo javno nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu otvoreno je 2. travnja 2014. godine i zatvoreno 3. studenog 2014. godine. Primljeno je 15 ponuda, nakon čega je 2. siječnja 2015. godine Vlada RH donijela odluku o dodijeli 10 dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Sveukupno šest kompanija je dalo ponude za 15 istražnih prostora, a stručno povjerenstvo predvođeno ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom pozitivno je ocijenilo ponude za 10 istražnih prostora te su pravo na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na prvom javnom nadmetanju za istraživanje Jadrana dobili konzorcij ponuditelja Marathon Oil i OMV (sedam istražnih prostora: Sjeverni Jadran 8, Srednji Jadran 10, Srednji Jadran 11, Srednji Jadran 22, Srednji Jadran 23, Južni Jadran 27 i Južni Jadran 28), konzorcij ponuditelja ENI i MEDOILGAS (1 istražni prostor: Srednji Jadran 9) i INA (2 istražna prostora: Južni Jadran 25 i Južni Jadran 26).

Pritom je važno istaknuti kako je procijenjena vrijednost investicijskih planova u istražne radnje kojima su se kompanije nadmetale četiri milijarde kuna, od čega će 100 milijuna kuna biti uplaćeno izravno u državni proračun po potpisivanju ugovora s aspekta naknade za potpisivanje ugovora.

Također, zamjenik ministra Leverić ukazao je i na podatak kako je 18. srpnja 2014. godine otvoreno i prvo od tri javnih nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu (definirano je i ponuđeno šest istraživačkih prostora, i to u rasponu od 2.100 do 2.600 km²), a koje će se zatvoriti 18. veljače 2015. godine. Po završetku nadmetanja, stručno povjerenstvo će dati procjene i ocijeniti pristigle ponude, a Vlada donijeti odluku o izdavanju dozvola do lipnja 2015. godine.  “Pohvaljeni smo zbog dosad dobro obavljenog posla, pri čemu moram naglasiti kako su svi zainteresirani sudionici posebno istaknuli da su se poštivali svi rokovi koje je Republika Hrvatska prezentirala i sama sebi zadala. Također, naši inozemni kolege i naftne kompanije s velikim interesom čekaju otvorenje novog kruga natječaja za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu”, poručio je iz Houstona zamjenik ministra.

Potrebno je naglasiti i kako je većinski dio trenutačno dostupnih zaliha nafte i prirodnog plina otkriven upravo na području Panonske nizine (bazena) na kojoj, unatoč dosadašnjoj eksploataciji čiji je vrhunac bio u razdoblju od 1980. do 1989. godine i dalje postoji iznimno veliko neiskorišteno, potencijalno područje. Prema procjenama, za vrijeme eksploatacije u razdoblju od 150 godina (od 1855. do 2005. godine), dobiveno je otprilike 660 MMbbl nafte i 382 MMboe plina. Podsjetimo, NAPE Summit Trade Show osnovan je 1993. godine i održava se svake godine u veljači te je prepoznat kao jedna od najvažnijih naftnih konferencija na svjetskoj razini.

You may also like