Home Geopolitika Summit G7 u znaku preispitivanja autoriteta gubitnika na europskim izborima

Summit G7 u znaku preispitivanja autoriteta gubitnika na europskim izborima

by Energypress.net

Najava

Vođe zemalja članica skupine G7 ovog tjedna putuju na jug Italije, gdje će održati godišnji summit u luksuznom hotelu Borgo Egnazia u Apuliji, od 13. do 15. lipnja. Summit će se održati u pesimističnoj atmosferi jer se vođe suočavaju s nizom poteškoća u vlastitim državama dok traže rješenja za neke od najhitnijih svjetskih problema.

Američki predsjednik Joe Biden suočava se s polariziranim biračkim tijelom i niskom podrškom javnosti uoči izbora u studenom, dok britanski premijer Rishi Sunak gotovo sigurno gubi vlast na izborima idućeg mjeseca. Vođe Francuske i Njemačke potreseni su teškim porazima na nedavnim izborima za Europski parlament, a predizborne ankete predviđaju loše rezultate za premijere Kanade i Japana.

Jedino domaćica sastanka, talijanska premijerka Giorgia Meloni, dolazi sretna zbog rezultata svoje stranke na europskim izborima, no politički analitičari tvrde da neće biti lako postići značajne rezultate na samitu. Francesco Galietti, osnivač instituta za politički rizik Policy Sonar, izjavio je: “Kao domaćin G7 summita želite oko sebe snažne vođe. Ako imate samo osobe na izmaku mandata, ne možete puno toga napraviti.”

Čelnike najrazvijenijih demokracija čeka težak dnevni red koji uključuje ratove u Ukrajini i na Bliskom istoku, trgovinsku neravnotežu s Kinom, prijetnje umjetne inteligencije i razvojne izazove u Africi. Pridružit će im se neuobičajeno velik broj gostiju, uključujući papu Franju i vođe velikih regionalnih sila poput Indije, Brazila, Argentine, Turske, Alžira, Kenije i Saudijske Arabije.

Na samitu će lideri G7 nastojati pronaći načine za prevladavanje pravnih problema koji onemogućavaju korištenje prihoda od zamrznute ruske imovine na Zapadu. Oko 260 milijardi eura imovine Ruske središnje banke je zamrznuto, uglavnom u Europskoj uniji. Neke vlade žele uzeti kamate i iskoristiti ih za pomoć Ukrajini, dok SAD traže ambiciozniji plan za višegodišnji zajam do 50 milijardi eura. Daleep Singh, vodeći američki diplomat za pregovore na summitu, izjavio je: “Novac je bitan, no to je također poruka da Putin ne može izdržati duže od nas.”

Rim i Washington se nadaju da će postići sporazum, no njemački dužnosnik prošlog tjedna je rekao da to nije vjerojatno. Iako postoji konsenzus o suprotstavljanju Rusiji, manje je suglasja oko rata između Izraela i Hamasa te pitanja vezanih za Kinu. Raffaele Marchetti, profesor međunarodnih odnosa na rimskom sveučilištu Luiss, izjavio je: “Neke europske zemlje imaju intenzivne komercijalne odnose s Kinom te bismo trebali očekivati manje jedinstva nego u pitanjima poput Rusije.”

Related Posts