Summit G20 postao neosvojiv bunker

Dežurni policajac svakih 50 metara, najnoviji modeli letećih radara AWACS-a i patrole na moru pokazuju da turske vlasti primjenjuju najveće mjere sigurnosti za summit G20 u nedjelju i ponedjeljak u ljetovalištu Antalyji, mjesec dana nakon dosad najsmrtonosnijih terorističkih napada u Ankari s više od 100 mrtvih.

Više od 12.000 turskih policajaca i žandara bdjet će danju i noću nad 13.000 sudionika summita, među kojima su ruski i američki predsjednici Vladimir Putin i Barack Obama, predstavnici međunarodnih organizacija, humanitarnih udruga, poslovnih ljudi i 2500 novinara. Duž tridesetak kilometara ceste od zračne luke do Beleka, gdje se održava summit, svakih 50 metara dežura jedan policajac. Samo osobe s akreditacijom mogu kročiti u “crvenu zonu” s 30 hotela namijenjenih za smještaj sudionika u kojima su prozori zamijenjeni blindiranim staklima.

U zoni je postavljeno više od 350 nadzornih kamera s ugrađenim sustavima za očitavanje registarskih vozila i za prepoznavanje lica. Sektor će stalno nadlijetati ultramoderni leteći radari, navodi turski tisak, a lovci F-16 biti u pripravnosti, spremni intervenirati bude li potrebno. Morem će patrolirati brodovi obalnih straža.  “Ako Bog da, ugostit ćemo summit s najmanje mogućih propusta”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.  Turska policija temeljito je diljem zemlje ‘pročešljala’ krugove u kojima se kreću džihadisti nakon samoubilačkih napada 10. listopada u Ankari u kojima su ubijene 102 osobe, a odgovornost se pripisuje radikalnoj džihadističkoj skupini Islamskoj državi.

Dodatni poticaj iznimnim mjerama sigurnosti bit će zasigurno i teroristički napadi izvedeni u petak navečer u Parizu koje je Turska žestoko osudila rekavši da “to nisu samo napadi protiv francuskog naroda već i protiv čovječnosti, demokracije, sloboda i univerzalnih vrijednosti”. “Teror nema vjere, nacije i nema vrijednosti. Terorizam je zločin protiv čovječnosti”, priopćio je ured premijera Ahmeta Davutoglua. “Turska usko surađuje s Francuskom i drugim savezničkim zemljama u borbi protiv terorizma .. i odlučno će se protiv njega boriti”.

You may also like