Summit G20 donio olakšanje njemačkom gospodarstvu

Sporazumi postignuti na summitu G20 u Argentini donijeli su olakšanje izvozno orijentiranoj njemačkoj industriji iako jačanje protekcionizma i dalje predstavlja rizik, istaknuo je čelnik njemačke trgovinske komore (DIHK).
Kina i SAD postigli su na summitu u Buenos Airesu dogovor da u idućih 90 dana neće uvoditi dodatne uvozne carine kako bi spriječili eskalaciju trgovinskog rata. Ujedno su članice skupine G20 poduprle reformu Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što američki predsjednik Donald Trump može ubilježiti kao svoju pobjedu budući da već dugo kritizira tu međunarodnu organizaciju, arbitra u trgovinskim sporovima, podsjeća Reuters.

Sporazum 20 najvećih industrijaliziranih zemalja svijeta o reformi WTO-a najvažniji je ishod dvodnevnog summita u Buenos Airesu, ustvrdio je u nedjelju čelnik Njemačke trgovinske komore (DIHK) Eric Schweitzer.

Time ipak nisu otklonjeni svi krupni izazovi, naglasio je Schweitzer. “Summit G20 donio je kakvo-takvo olakšanje njemačkoj industriji”, istaknuo je čelnik DIHK-a u priopćenju. “No, protekcionizam i dalje jača. Razlike ponajprije između SAD-a i Kine previše su velike”, dodao je.

Dijalog svjetskih čelnika u Argentini istodobno nudi tračak nade, naglasio je njemački dužnosnik. “Uvijek je bolje razgovarati nego mučiti se međusobno novim carinama i trgovinskim preprekama”, pojasnio je Schweitzer. Poslovni čelnici njemačkih proizvođača automobila Volkswagena, BMW-a i Daimlera razgovarat će se ovog tjedna u Bijeloj kući s predstavnicima kabineta američkog predsjednika o trgovinskim pitanjima.

Nadaju se da će uspjeti otkloniti američke carine na uvoz automobila ali će također jasno dati do znanja da ne mogu pregovarati u ime Europske unije, dodaje Reuters. Američki predsjednik ljut je zbog navodne neravnoteže u trgovini automobilima, zaprijetivši carinama na automobile uvezene iz Europske unije, koje bi mogle ozbiljno narušiti poslovni model sektora upućenog na prodaju u SAD-u. Trump se ipak odlučio suzdržati od takvih mjera do završetka pregovora s Bruxellesom o smanjenju ostalih trgovinskih barijera.

You may also like

0 comments