Home Geopolitika Sultan 3.0 s Bospora?

Sultan 3.0 s Bospora?

by Energypress.net

U EU raste zabrinutost za razvoj demokratije u Turskoj, gdje je najavljen odlazak premijera Davatolua i gdje su izrečene zatvorske kazne novinarima.

List Süddeutsche Zeitung prebacuje turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu da je otkrio novu formu “cezarizma”: “On se neće smiriti sve dok ne ostvari svoj ideal osmanskog predsjedničkog sistema, koji bi trebalo da funcioniše po principu “autokratski sultan 3.0″. Svako ko je sve svoje nade ulagao u reformatora Erdoana, sada na djelu vidi rezultat neobuzdane želje za vlašću. Nada u pluralističku i demokratsku Tursku topi se sa svakim uhapšenim novinarom, sa svakim novim zakono o sigurnosti koji se usvoji u parlamentu, sa svakom samovoljnom reakcijom na opravdane ponude EU za saradnju”, smatra Süddeutsche zeitung.

List Mannheimer Morgen se pita da li promjene u vrhu vlasti u Turskoj znače i propast sporazuma EU-Turska o povratku izbjeglica. “Nakon ostavke premijera Davutolua u Berlinu i Briselu zvone zvona za uzbunu. On je uložio veliki napor i borio se za sklapanje sporazuma. Pri tome se dokazao kao partner u koga se može pouzdati. Nasuprot tome, predsjednik Erdoan želi da iz sporazuma izvuče političku korist za sebe. On izbjeglice koristi kao oružje protiv EU”, zaključuje Mannheimer Morgen.

“Erdoan se već oprostio od EU”, piše Westfälischen Nachrichten: “On je odbio zahtjev EU da izmijeni Zakon o borbi protiv terorizma. Erdoan omalovažava EU kada poručuje “mi idemo našim, a vi idite svojim putem”.

Signali koje šalje Ankara ne znače ništa dobro. Brisel bi polako morao da zauzme jasan stav i da za početak prekine pristupne pregovore sa Turskom”, stoji u ovom listu. “Onaj ko kritikuje nedemokratsko ponašanje predsjednika Turske, taj mora govoriti i o greškama vlade u Berlinu i EU”, stoji u listu Frankfurter Rundschau.

“Onaj ko traži oštriji stav EU prema Erdoanu zbog toga što je on pokrenuo konflikt sa Kurdima, što djeluje protiv novinara, što se riješio premijera Davutolua i što teži autokratskom predsjedničkom sistemu, taj ne smije zaboraviti u kakvu su se slabu poziciju za doveli Angela Merkel i EU, piše DW.de.

Riječ je o sporazumu o povratku izbjeglica koji je sklopljen sa Turskom. Drugim riječima: onaj ko misli ozbiljno kada kritikuje Erdoana, taj na kraju mora povesti i raspravu o prekidu izolacionističke politike koju vode Brisel i Berlin”, stoji u zaključku lista Frankfurter Rundschau.

Related Posts