Sukobi tijekom prosvjeda protiv zaustavljanja imigracije u Australiji

Nekoliko stotina australskih nacionalista i njihovih protivnika, aktivista koji prosvjeduju protiv rasizma, sukobilo se u subotu u Melbourneu s policijom, što je rijetkost u zemlji u kojoj je pitanje imigranata postalo jedno od najvažnijih političkih pitanja. Policija je upotrijebila suzavac nastojeći zadržati nacionaliste i aktiviste razdvojenima i uhitila je nekoliko prosvjednika.

Odluka o blokiranju imigranata koji plovilima pokušavaju stići do australskih obala premijeru Tonyju Abbotu bila je ključna za pobjedu u izbornoj kampanji 2013. Strah od mogućnosti da su mlade australske muslimane nadahnuli militanti poput pripadnika Islamske države i njihovi odlasci u Irak i Siriju kako bi se ondje pridružili IS-u pojačali su potporu desno orijentiranim grupama poput Vratimo Australiju i Ujedinjene Patriotske fronte. “Poruka je vrlo jasna: ako dođete ovamo, prihvatite naš način života”, rekao je okupljenima Daniel Nalliah, predsjednik stranke Rise Up Australia i glavni organizator današnjeg okupljanja. “Ako mislite da je mjesto iz kojega dolazite bolje od onoga u koje stižete, ušutite, spakirajte se i otiđide odakle ste došli”, rekao je.

U Melbourneu su uhićene četiri osobe, izvijestila je policija države Victorije, a na sličnom okupljanju u Adelaideu policija je uhitila jednu osobu. Nije bilo ozlijeđenih.

You may also like