Home Europska unija Sukobi policije i prosvjednika u Francuskoj

Sukobi policije i prosvjednika u Francuskoj

by Agencije

U velikim prosvjedima održanim u četvrtak u Parizu protiv zakona o radu izbili su sukobi tijekom kojih su prosvjednici razbijali izloge i uništavali automobile, javlja AFP.

Stotinjak prosvjednika koji su se odvojili od glavne povorke počeli su prevrtati kontejnere i bocama gađati policiju koja je uzvratila suzavcem. Prosvjedi protiv sporne radne reforme koja predviđa povećanje tjedne radne satnice i lakše otpuštanje zaposlenih, predviđeni su u više francuskih gradova, dva tjedna prije početka Europskog nogometnog prvenstva.

Francuski premijer Manuel Valls spomenuo je u četvrtak mogućnost “izmjene” teksta, ali je istaknuo da neće odustati od te zadnje reforme koja je ključna u petogodišnjem mandatu predsjednika Francoisa Hollandea. Sindikati koji predvode nezadovoljnike, CGT i FO, pozvali su u četvrtak na nove prosvjede, osmi put od ožujka, tražeći povlačenje radnog zakona za koji tvrde da ukida radnička prava.

Tisuće lučkih radnika blokirale su jedan od glavnih naftnih terminala u Havreu i nahrupile na trg ispred gradske vijećnice, bacajući dimne bombe u znak protiv prosvjeda zbog predloženih reforma.

U štrajku je bilo i 19 nuklearnih centrala koje osiguravaju 75 posto električne energije u zemlji, a 10 ih je smanjilo proizvodnju, objavio je sindikat CGT koji se zauzima za “proširenje” štrajka. Vlada je zbog štrajka morala posegnuti za strateškim zalihama goriva, a premijer nije isključio mogućnost radne obveze za zaposlenike pet od osam rafinerija u zemlji.

Štrajku su se priključili i radnici u javnom prometu, ali je u četvrtak zabilježen tek manji poremećaj u željezničkom i u zračnom prometu, s 15 posto otkazanih letova u pariškoj zračnoj luci Orlyju. Deveti prosvjed na nacionalnoj razini zakazan je za 14. lipnja.

Related Posts