Sukob pobunjenika i afganistanskih snaga

Afganistanske snage pokušavale su u ponedjeljak neutralizirati pobunjenike koji su se utvrdili u zgradi blizu indijskog konzualta u Mazar-I Šarifu, više od 12 sati nakon što su oni neuspješno pokušali zauzeti zgradu.

U Indiji je istodobno vojska pokušavala izbaciti napadače za koje se sumnja da su Pakistanci pristigli iz jedne vojne baze na sjeveru zemlje. Napadi se događaju desetak dana nakon posjeta indijskog premijera Narende Modija Afganistanu i Pakistanu, vjerojatno u svrhu da unište pokušaje zbližavanja New Delhija i Islamabada. Sigurnosno stanje u Afganisannu, već ugroženo nizom atentata talibanskih pobunjenika, dodatno je pokvario samoubilački napad autobombom u ponedjeljak ujutro blizu zračne luke Kabula. “Poginuo je samo bombaš-samoubojica”, rekao je glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Talibani nisu za sada preuzeli odgovornost za taj atentat, ni za pokušaj zauzimanja indijskog konzulata u nedjelju navečer, ali su često napadali interese Indije u Afganistanu koja čvrsto podržava afganistansku vladu u Kabulu. U ponedjeljak je trajala pucnjava između afganistanske policije i vojska i naoružanih osoba u kući pokraj konzulata. Mazar-i-Šarif gotovo nije zahvaćen proširenjem talibanske pobune u Afganistanu posljednjih mjeseci.

Stručnjaci su često naglašavali opasnosti da bi Indija i Pakistan mogli ratovati preko Afganistana. Dvije susjedne zemlje, nuklearne sile najavile su nastavak pregovora i njihovi premijeri su se neformalno sastali na Božić tijekom prvog posjeta u više od 10 godina nekog indijskog premijera Pakistanu. Te napori zbližavanja ugrozio je spektakularni napad na zračnu bazu na sjeveru Indije, u subotu, a sumnja se da su ga počinili pripadnici islamističke skupine Džaiš-e-Muhamed s bazom u Pakistanu.

You may also like

0 comments