Sukob Kine i SAD-a bio bi katastrofa

Xi upozorava Bidena

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je zabrinutost u srijedu u telefonskom razgovoru s kineskim čelnikom zbog kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i Hong Kongu, a Xi Jinping ga je upozorio da bi sukobljavanje Kine i SAD-a bilo katastrofa za obje zemlje.

Ovaj telefonski razgovor bio je prvi izravni kontakt dvojice čelnika otkad je Biden pobijedio na izborima u studenome i preuzeo dužnost prošli mjesec, priopćila je Bijela kuća.

Zadnji put je Xi Jinping razgovarao s američkim predsjednikom u ožujku, kada je na dužnosti još bio Donald Trump. Otad su odnosi SAD-a i Kine pali na najnižu razinu posljednjih desetljeća.

Biden je rekao Xiju da je prioritet SAD-a očuvanje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije i istaknuo da je zabrinut zbog kineske represije u Hong Kongu, kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i sve asertivnije politike prema Tajvanu, priopćila je Bijela kuća.

Xi je upozorio američkog predsjednika da bi sukobljavanje Kine i SAD-a bilo katastrofa za obje zemlje i rekao mu da dvije strane trebaju ponovno uspostaviti sredstva za izbjegavanje nesporazuma i krivih procjena.

Kineski čelnik također je rekao kako se nada da će SAD oprezno postupati vezano uz Tajvan, Hong Kong i Xinjiang jer je tu riječ o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine, izvijestila je kineska televizija u četvrtak.

Biden i Xi također su razmijenili mišljenja o suzbijanju pandemije COVID-a, o zajedničkim izazovima klimatskih promjena i sprečavanju širenja oružja, donosi HRT.

You may also like

0 comments