Sukob Australije i Vijetnama oko obilježavanja bitke

Australsko obilježavanje pedesete godišnjice Vijetnamskog rata završilo je kao diplomatski sukob nakon što je vijetnamska vlada zabranila pristup povijesnom mjestu Long Tan.

U ime oko tisuću australskih veterana i njihovih obitelji koji su doputovale u Vijetnam gdje su im vlasti zabranile svečanost jer bi ona mogla uvrijediti lokalno stanovništvo, australski premijer Malcolm Turnbull intervenirao je kod svog vijetnamskog kolege Nguyena Xuana Phuca. “Zahvaljujem vijetnamskom premijeru na tome što je sinoć pristao na dogovor kojim će naši veterani i njihove obitelji koje su doputovale u Vijetnam ipak moći obilježiti bitku i odati počast svima onima koji su se borili i poginuli u tim poljima prije toliko godina”, rekao je Turnbull u četvrtak.

Komemoracija je isplanira ranije u suradnji s vijetnamskim vlastima, no u srijedu je otkazana. Australski ministar veterana Dan Tehan rekao je kako je službena ceremonija kod Long Tana i dalje otkazana, no kako je Nguyen pristao ublažiti restrikcije kako bi manja skupina veterana mogla posjetiti to mjesto.

Vijetnamska policija zabarikadirala je ceste koje vode do Long Tana, no dopustila je manjoj skupini veterana i diplomata da na mjestu obilježavanja postave vijence. “Jako sam tužan da je vijetnamska vlada zauzela takav stav o miroljubivom odavanju počasti mrtvima”, rekao je australski veteran Peter Wyldey.

Lokalni političar smatra kako se Hanoi bojao da će se ceremonija pretvoriti u proslavu pobjede i staviti Australce u riskantan položaj pošto obitelji ubijenih vijetnamskih vojnika i dalje žive u blizini tog mjesta.

Više od 60 tisuća Australaca služilo je u Vijetnamu između 1962. i 1972., a više od 500 ih je ubijeno tijekom rata između komunističke vlade Sjevernog Vijetnama, kojeg je podržavao SSSR, te Južnog Vijetnama iza kojeg je stajao SAD. Rat je završio 1975., padom bivšeg Saigona.

Borba kod Long Tana iz 1966. vođena je na plantaži gume u Južnom Vijetnamu. Tada je ubijeno 18 australskih vojnika, a 24 je ozlijeđeno, dok je na strani Vijetnamaca poginulo 245, a ozlijeđeno 350 ljudi.

You may also like