Sukladno zatopljavanju odnosa, Iran planira povećati izvoz nafte

Iran planira povećati izvoz nafte na tri milijuna barela dnevno nakon ukidanja sankcija koje su zapadne sile uvele, izjavio je ministar za naftu i naftne derivate Bijan Zangeneh, javlja Anadolu Agency (AA).”Imamo velike planove. Nadamo se da ćemo ih moći realiziraati nakon ukidanja sankcija.

Danas imamo kapacitet od 1,8 milijuna barela, a u slijedećih šest godina želimo dnevno proizvoditi tri milijuna barela dnevno”, izjavio je Zangeneh na Summitu energetske sigurnosti 2015. koji se danas održava u Berlinu. Zangeneh je istaknuo kako je zbog sankcija Iranu bilo onemogućeno 60 posto izvoza, te sada ima za cilj povratiti svoj prijašnji status jedne od vodećih zemalja izvoznica nafte. Otkrio je kako  Iran planira uložiti oko 180 milijardi dolara u petrokemiju i naftni sektor do 2022. godine kako bi eksploatirao naftna polja i modernizirao postrojenja.

Također, pozvao je njemačke poslovnjake investirati u energetsku industriju u Iranu. “Imamo nove prijedloge i ugovore koje planiramo uskoro predstaviti kako bi suradnja sa Iranom bila atraktivnija naftnim kompanijama. Njemačka postaje sve važniji igrač u našoj regiji. Zato želimo imati dobre strateške, ekonomske i političke odnose te suradnju u različitim sektorima, posebno u sektoru energije i politike okoliša”, naglasio je iranski ministar.

Izrazio je nadu da će Iran, Europska unija i velike svjetske sile postići konačni dogovor o nuklearnom programu u slijedećih nekoliko tjedana. “Želimo surađivati sa ostatkom svijeta i imati aktivnu ulogu u izgradnji mira u cilju razvoja naše zemlje”, dodao je. Inzistirao je, kada ugovor bude finaliziran, sve sankcije koje se tiču energije trebaju biti ukinute. Odbacio je zapadni način ukidanja sankcija korak po korak. “Ako pristanemo na sve, a financijske i sankcije vezane za naftu ostanu na snazi, koja je onda naša korist? Sve te sankcije trebaju biti ukinute, tako da u našoj zemlji možemo uvjeriti ljude u obavljene pregovore”, zaključio je.

Iran i Grupa P5+1 (Sjedinjene Američke Države, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina i Njemačka) postigle su okvirni dogovor o nuklearnim aktivnostima u Iranu na sastanku koji je održan u Švicarskoj 2. travnja. Krajnji rok za postizanje fkonačnoga dogovora je 1. srpnja.