Sukladno svojim predizbornim obećanjima Predsjednica bi uvela plaćeni vojni rok

Kolinda Grabar Kitarović progovorila je o uvođenju vojnog roka u intervjuu za Televiziju Student (TVS). Kolinda vjeruje da bi vojni rok trebao biti modernije koncipiran te da bi se za njega trebala plaćati naknada – onima koji ga odslužuju.

“Mislim da obvezni vojni rok, ne onako kako smo ga imali ranije, nekih 6 mjeseci ili godinu dana, nego puno kraće, između jednog i tri mjeseca, čak i ne bi bilo loše rješenje. Posebno za studente i one koji završavaju školu i koji još ne mogu naći posao u tom nekom razdoblju”, kaže Grabar Kitarović za TVS.

“Čini mi se da pruža jedno dodatno obrazovanje koje vidite u konačnici možete iskorisiti u slučaju prirodnih katastrofa, nepogoda, nesreća, da možete pomoći ljudima. Ali kao što i vidite, prijetnje se usložnjuju. Terorizam ne bira ciljeve. Ne želim nikog strašiti, međutim činjenica da uvijek moramo biti spremni na situaciju, da moramo znati reagirati potencijalno kako spriječiti, tako i pomoći u slučaju nekakvog takvog događaja.

Ali moja je zamisao bila takva da vojni rok ne bude nešto što morate odraditi za državu, nego da on bude puno modernije koncipiran i da se za to dobije određena naknada”, poručila je predsjednica.

You may also like

0 comments