Šuker i Grčić različito o gospodarskom oporavku

Podatke Državnog zavoda za statistiku po kojima je hrvatsko gospodarstvo u posljednjem kvartalu prošle godine poraslo za 1,9 posto na godišnjoj razini HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker protumačio je u petak kao dokaz da oporavak nije posljedica djelovanja prošle vlade, nego znatno bržeg rasta u okruženju.

“To je daleko manje od onoga što su bivši vladajući govorili da će biti i nije posljedica nekih spektakularnih stvari koje su se dogodile u Hrvatskoj, nego najvećim dijelom okruženja koje je raslo daleko brže od nas i koje nas je jednostavno povuklo”, rekao je Šuker te dodao kako je to, istodobno, poruka novoj vladi da se strukturne reforme moraju provesti.  Šuker je skeptičan i prema podatku o rastu izvoza od 11,6 posto. “Kad pogledate koji je izvoz, kada u jednom kvartalu izvezete samo jedan brod ili u godini dva broda više nego prošle godine, vama to postotno raste strašno puno. Treba pogledati strukturu tog izvoza. Recimo, rent-a-car kuće su vam u četvrtom, petom mjesecu uvezle automobila u vrijednosti od 350 milijuna, a onda su u 10. mjesecu te iste automobile vratile natrag i to se bilježi kao izvoz od 300 milijuna”, tumači Šuker.

Bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić (SDP) ocijenio je u petak da je rast BDP-a u četvrtom kvartalu 2015., dok je Kukuriku koalicija još bila na vlasti, rezultat rasta osobne potrošnje i novih investicija, što je najbolja vijest za Hrvatsku. Grčić, koji je sada SDP-ov saborski zastupnik, istaknuo je na konferenciji za novinare da je Hrvatska s rastom od 1,9 posto i u četvrtom tromjesečju bila iznad prosjeka EU-a od 1,8 posto, dodajući da je to svakako dobar rezultat.

Smatra kako je bilo za očekivati da će zbog sezonskih i drugih utjecaja u zimskom kvartalu biti nešto niža stopa rasta nego u trećem kvartalu, kad je turistički sektor povukao rast BDP-a. Posebno veseli, kaže Grčić, što unatoč komentarima da je rast BDP-a u 2015. uglavnom rezultat vanjskih utjecaja i rasta izvoza, rast u četvrtom kvartalu nije bio takav. Odnos izvoza i uvoza bio je takav da je ukupna vanjska trgovina malo negativno utjecala, ali zato su investicije rasle više nego ikad – po stopi od 3,7 posto.

To po Grčićevim riječima, znači da je prošla Vlada ipak dala svoj doprinos da se pokrene ta najbitnija komponenta BDP-a, koja jamči nastavak pozitivnih trendova jer će investicije početi davati efekte. S druge strane, osobna potrošnja rasla je za 2,4 posto, što je najviši rast od drugog kvartala 2008. godine.

Promatrajući sektorski, Grčić je rekao da je industrija u jakom dobrom položaju budući je glavni nositelj izvozne aktivnosti. Zahvaljujući infrastrukturnim porojektima, posebice financiranim iz EU fondova, Grčić u ovoj godini očekuje i rast građevinarstva, koje je lani bilo u malom minusu, što će biti dodatni sektorski doprinos za rast BDP-a.

Komentirajući smjernice proračuna za 2016., koje je Vlada predstavila u četvrtak, Grčić je rekao da na prvi pogled rastu prihodi, što je očekivano, ali i rashodi, što je prošla Vlada pokušavala usporiti. “Kao što su ocijenili mnogi analitičari, još ne vidimo u tom proračunu ozbiljne reforme koje bi ostvarile kontrolu nad rashodovnom stranom proračuna, i to je ono što će imati utjecaj na pregovore s EK-om u idućoj fazi europskog semestra”, zaključio je Grčić.

Vlada, prema njegovim riječima, u idućih nekoliko tjedana treba definirati set mjera koje će EK priznati kao strukturne mjere i doprinos fiskalnoj konsolidaciji. “To zasad nismo vidjeli u nacrtu, ali ostavimo sve skupa do formiranja finalnog prijedloga proračuna, kad će se meritornije moći ocijeniti situaciju”, dodao je. Vezano uz europski novac, Grčić kaže da je prethodna Vlada u 2015. gotovo za 150 posto povećala isplate iz EU sredstava. Sada je, kaže, na novoj Vladi da nastavi taj trend jer su novci za projekte “ozbiljni”.

You may also like

0 comments