Sudijski zahtjevi srušili cijenu nafte, porastao jen

Cijene nafte oštro su pale u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što je Saudijska Arabija osujetila pokušaj skupine vodećih proizvođača da u Dohi dogovore zamrzavanje razine proizvodnje i time ublaže problem prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 1,25 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,85 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,37 dolara nižoj cijeni, od 38,99 dolara za barel. U nedjelju se u Dohi okupilo 18 zemalja izvoznica nafte, uključujući Rusiju, kako bi dogovorile zamrzavanje proizvodnje nafte na razinama iz siječnja. Dogovor je propao jer je Saudijska Arabija ustrajala u zahtjevu da i Iran sudjeluje u konačnom sporazumu iako je ta zemlja već ranije istaknula da to neće učiniti dok ne dosegne razine proizvodnje iz razdoblja prije sankcija. “Saudijska Arabija namjerno je minirala dogovor i bila je spremna na neuspjeh. To je ozbiljno narušilo kredibilitet proizvođača nafte u cjelini, a posebice onih u OPEC-u”, objavila je banka Commerzbank.

Iz banke Morgan Stanley podsjećaju da neuspjeh sastanka “povećava rizik rasta opskrbe iz OPEC-a”. Još izrazitiji pad cijena spriječio je po tumačenju trgovaca štrajk naftnih radnika u Kuvajtu, zbog kojih je proizvodnja smanjena oko 60 posto, te pad broja bušotina u SAD-u na razine iz 2009. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 38,05 dolara, što znači da je pala za 53 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tečaj jena poskočio je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima valuta pod utjecajem pojačane potražnje ulagača za sigurnijom imovinom nakon neuspjeha sastanka proizvođača nafte u Dohi a dodatni poticaj bio mu je i sastanak G20. Jen je prema euru ojačao jedan posto, te se zajedničkom europskom valutom trgovalo po 121,71 jen. Prema dolaru japanska je valuta ojačala 0,5 posto, na 108,255 jena za dolar.

Euro je također ojačao prema dolaru, iako blažih za 0,2 posto, na 1,1300 dolara za euro. Plan o zamrzavanju razine proizvodnje nafte radi podupiranja cijena nasukao se u nedjelju u Dohi na zahtjev Saudijske Arabije da u inicijativi sudjeluje i Iran. Iz Teherana su pak poručili da ne odustaju od vraćanja proizvodnje na razine iz razdoblja prije sankcija koje im je Zapad uveo zbog spornog nuklearnog programa i tek su nedavno ukinute. “Odjek neuspjelog pokušaja proizvođača nafte da postignu sporazum bio je prilično kratkog daha, ulagači su očekivali snažnije posljedice a to se nije dogodilo”, opisuje stanje na tržištu Valentin Marinov iz Credit Agricolea.

Dodatni su razlog za jačanje japanske valute bili otežani uvjeti za intervenciju u tečaj jena, nakon što je američki ministar financija Jack Lew u petak u Washingtonu u sklopu sastanka G20 izjavio da ne primjećuje prekomjerne oscilacije valutnih tečajeva na tržištima. Time je reagirao negativno na iskazanu zabrinutost japanskog kolege Tara Asa zbog prenaglog jačanja jena, koje po mišljenju japanskog dužnosnika možda opravdava i intervenciju. “To je de facto otežalo intervenciju u tečaj jena”, zaključio je Masashi Murata izi tokijskog ureda Brown Brothers Harrimana.

G20 je u službenom priopćenju sa sastanka tek nakon snažnog japanskog lobiranja potvrdio da izrazite oscilacije valutnih tečajeva nisu poželjne. Iz Tokija su zauzvrat poručili da neće spuštati vrijednost jena kako bi poduprli svoje izvoznike, te da će eventualne intervencije kroz prodaje jena biti kratke i usmjerene isključivo na neutraliziranje eventualnog naglog jačanja japanske valute. Ni u Europskoj središnjoj banci nisu oduševljeni slabljenjem dolara ali ga prihvaćaju kao prirodnu posljedicu opreznih ekonomskih prognoza američke središnje banke i ne vide razloga za slabljenje eura. Općenito se smatra da je upravo nakon prošlog sastanka G20 u veljači američka središnja banka počela prešutno slabiti dolar kako bi se svjetska tržišta stabilizirala i time im omogućila daljnje postupno podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

You may also like

0 comments