Sudijska Arabija i Rusija odbile povećanje proizvodnje, porasle cijene

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema razini od 81 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija isključile mogućnost trenutnog povećanja proizvodnje, što je od njih tražio američki predsjednik Donald Trump.
Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 1,95 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 80,75 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,25 dolara višoj cijeni, od 72,03 dolara. Saudijska Arabija i njezina najveća saveznica izvan Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Rusija u nedjelju su de facto otklonili zahtjev američkog predsjednika da zaustave rast cijena podizanjem proizvodnje.

“Ne želimo utjecati na cijene”, izjavio je novinarima saudijski ministar Khalid al-Falih tijekom ministarskog sastanka OPEC i skupine neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju (OPEC+) u Alžiru, koji je završio bez službenih preporuka za povećanje ponude.

Trump je prošloga tjedna zatražio od kartela da “odmah nešto poduzme da cijene padnu!”. Danas je iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh naglasio da OPEC nije pozitivno odgovorio na Trumpove zahtjeve. “To je odgovor tržišta nafte na odbijanje skupine vodećih proizvođača OPEC+ da odmah poveća proizvodnju nafte”, tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka današnji skok cijena nate.

“Sve je očitije da će se tržište zbog nesklonosti proizvođača da povećaju proizvodnju suočiti s rupama u opsrkbi u sljedećih tri do šest mjeseci, što će morati rješavati višim cijenama nafte”, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa na Reutersovom Globalnom naftnom forumu.

U investicijskoj banci JPMorgan procjenjuju da bi američke sankcije iranskom naftnom sektoru, koje stupaju na snagu početkom studenog, mogle dovesti do gubitka 1,5 milijuna barela dnevno. Prošlog je petka neimenovani izvor upućen u rasprave u OPEC-u kazao da se raspravlja o mogućnost povećanja proizvodnje za 500 tisuća barela dnevno. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 77,08 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments