Suđenje za ratni zločin u Benkovcu

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je osmoricu zapovjednika nekadašnje JNA, tereteći ih za ratni zločin protiv civila u kojem su njima podređeni vojnici i policajci od 1991. do 1993. na benkovačkom području ubili najmanje 214 osoba.

Optužnicom se zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva sumnjiči sedmoricu državljana Republike Srbije i jednog državljanina Bosne i Hercegovine, izvijestilo je Državno odvjetništvo, navodeći samo dob optuženika. Tereti ih se da su od srpnja 1991. do ožujka 1993. kao pripadnici tadašnje JNA u više mjesta na području tadašnje općine Benkovac postupali protivno IV Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog Protokola I.

Okrivljenici su, prema sumnjama tužiteljstva kao zapovjednici tadašnje JNA, za vrijeme i nakon napada, s ciljem zastrašivanja i protjerivanja civilnog stanovništva hrvatske nacionalnosti, tijekom napada i okupacije tih područja, dopustili ubijanja, silovanja, mučenja, nečovječna postupanja prema civilnom stanovništvu, kao i uništavanje i teška oštećenja imovine. Pritom nisu poduzeli mjere kako bi spriječili počinitelje, vojnike i policajce kojima su zapovijedali, već su dopustili postupke svojih podređenih i na taj način počinitelje dodatno motivirali da tako postupaju, navodi tužiteljstvo.

Uslijed toga ubijeno je najmanje 214 osoba, prema civilnom stanovništvu se nečovječno postupalo i nanesene su mu velike patnje, teško je ozlijeđeno najmanje 19 osoba, silovano je najmanje pet žena i uništeno i teško oštećeno 9575 objekata.

You may also like