Sudbina Petrokemije ovisi o dokapitalizaciji i investitoru

 Usprkos INA-inoj obustavi isporuke plina, Petrokemija svaki dan proizvodi i isporučuje uobičajenih četiri tisuće tona umjetnoga gnojiva, ponajviše zato što je PPD povećao isporuke plina. 
Iz Petrokemije javljaju kako očekuju postizanje dogovora s INA-om i normalizaciju njene isporuke.

Međutim, kako smo na ovom portalu već pisali, dugoročna stabilnost tvrtke, i tržišta plina u Hrvatskoj, ovisi o modernizaciji, dokapitalizaciji i pojavi privatnog investitora.

Iz uprave PPD-a, tvrtke koja se spominje kao mogući investitor, poručuju kako dugoročno rješenje nije isporuka plina bez njegova plaćanja, ma koliko zadnja dva dana opozicijske stranke i dio vladajućih na takvu praksu pozivali. Otpore u tom smislu treba pripisati, kako to obično biva nekolicini razloga.

Naime, privatni bi investitori posve sigurno odbijali ucjene državne i lokalne administracije, preuzeli kontrolu nad upravljanjem, poglavito financija,promijenili sustav nabave, promijenili sustav prodaje, a to su sve logike koje dovode do raskida sa starim interesima i gubitka povjerenja struktura ovisnih o proračunu.

Proces do sada nije dovršen jer sudionici možebitnog konzorcija za preuzimanje još nisu postigli dogovor, ali čeka se i odobrenje Europske komisije koja promatra proces i očekuje poštivanje europskih pravila i odsustvo ometanja tržišnog natjecanja.

Naime, budući investitori očekuju da država pokrije dosadašnje gubitke, što Europska komisija, u načelu, vidjeli smo i na primjeru Uljanika, odobrava, ako to znači nastavak neometanog i boljeg poslovanja tvrtke u problemu.

 

 

You may also like