Sudac Meron naložio istragu zbog smrti Tolimira

Predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu, sudac Theodor Meron, naložio je sveobuhvatnu istragu o smrti haškog osuđenika generala Zdravka Tolimira, koji je u ponedjeljak navečer preminuo u ćeliji pritvora haškog suda (ICTY), objavili su danas beogradski elektronički mediji, pozivajući se na priopćenje ICTY-a.

“Pritvorski liječnik je odmah pozvan i nizozemske vlasti su pokrenule standardne istrage, koje su obavezne prema nizozemskom nacionalnom zakonodavstvu”, priopćio je ICTY. “Sukladno svom djelokrugu cjelovitu istragu zatražio je i sudac Meron, a vodit će je sudac Vagn Joensen”, bivši predsjednik Međunarodnog suda za Ruandu, navedeno je u priopćenju.

General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, osuđen na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici, preminuo je u ponedjeljak navečer u pritvoru Haaškog tribunala (ICTY), potvrdio je ranije Radio-televiziji Srbije (RTS) predsjednik Vijeća za suradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Tolimiru je travnja 2015. Žalbeno vijeće ICTY-u potvrdilo presudu iz 2012. godine na doživotni zatvor zbog zločina nad Bošnjacima iz Srebrenice u ljetu 1995. godine. Tolimir je tijekom rata u BiH bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kojemu se u Den Haagu sudi za iste zločine.

You may also like

0 comments