Sud odlučuje o osnovanosti optužbe protiv Kalmete

Zagrebački Županijski sud u ponedjeljak će raspravljati o osnovanosti optužnice protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, optuženog da je sa svojim suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović Hini je uoči sjednice optužnog vijeća kazao kako se nada da će sud odbaciti optužnicu ili je vratiti Uskoku na doradu jer “nema ni jednog materijalnog niti personalnog dokaza koji Kalmetu povezuje s korupcijom”.

Optužnicom podignutom 5. lipnja ove godine Uskok tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) radi izvlačenja višemilijunskih iznosa iz tih državnih kompanija.  Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.
Među optuženima je i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.
No, Kalmeta je u medijskim istupima odbacivao sve tvrdnje Uskoka ističući kako nije vjerovao da će doći do podizanja optužnice jer “nije ništa kriv” te da ne planira podnijeti ostavku na gradonačelničku dužnost. “Duboko sam vjerovao da se to neće dogoditi jer znam da ništa nisam skrivio niti imam bilo kakve veze s tim predmetom”, rekao je Kalmeta nakon podizanja optužnice. I prije afere u HAC-u koji je, nakon Fimi medie, postao sinonim za prelijevanje državnog novca u privatne džepove prvog zadarskog HDZ-ovca povezivalo se i s drugim aferama, no on je neokrznut ostao na visokoj poziciji u stranici nakon, što su analitičari objašnjavali činjenicom da u svojoj izbornoj jedinici ima jaku izbornu bazu.
Na sve optužbe, poput one da je u njegovih šest ministarskih godina kilometar autoceste poskupio sa 4,25 na 17 milijuna eura, Kalmeta je odgovarao da ne misli dati ostavku jer se ne smatra odgovornim. Tako je i u siječnju 2011. govorio da ne zna ništa o navodno velikim troškovima koje je HAC plaćao izvođačima na autocesti od Dugopolja do Ravče. Kalmetino ime spominjalo se i na suđenju u slučaju Fimi media u rujnu 2012. kada je bivši član uprave HAC-a Milivoj Mikulić posvjedočio na suđenju HDZ-u i Sanaderu da ga je na suradnju s agencijom Fimi medijom uputio tadašnji ministar Kalmeta.
Nekoliko dana nakon podnošenja optužnice zbog izvlačenja novca za cestogradnju protiv Kalmete je postala pravomoćna istraga zbog zlouporaba kojima je, zajedno s Livakovićem, navodno oštetio Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za više od 600.000 kuna, naručivši preko marketinške agencije Fimi media propagandni film “Prometna renesansa Hrvatske”, koji navodno nije bio potreban ni korišten.

You may also like

0 comments