Home Politika Sud ocijenio kako su britanski novinari uhićeni nezakonito

Sud ocijenio kako su britanski novinari uhićeni nezakonito

by admin

Sud u Diyarbakiru u četvrtak je naredio da se iz zatvora na slobodu puste dvojica britanskih novinara, uhićenih prošli tjedan u Turskoj pod optužbom za terorizam, izvijestio je sudski izvori.

Dvojica izvjestitelja internetske informativne stranice Vice News, Jake Hanrahan i Philip Pendlebury uskoro će izići iz zatvora u Adani, rekao je isti izvor za AFP. No sud je odlučio u zatvoru zadržati njihova prevoditelja, iračkog državljanina.

Dvojica novinara i njihov prevoditelj uhićeni su 27. kolovoza dok su pokrivali događaje u Diyarbakiru, jugoistočnome turskom gradu s većinskim kurdskim stanovništvom u kojemu već više od mjesec dana traju sukobi između pripadnika Radničke stranke Kurdistana i turskih snaga sigurnosti.

Turski sud im predbacuje da su kontaktirali s organizacijama poput Islamske države i PKK. Službeno su optuženi u ponedjeljak te privedeni. Portal Vice News kategorično je opovrgao navode, nazvavši ih neutemeljenima, a zatvaranje novinara oštro su osudili službeni Washington, Bruxelles i nevladine organizacije za obranu prava novinara.

Related Posts