Njemačka ne smije protjerati poznatog islamista i bivšeg tjelohranitelja Osame bin Ladena Tunisu jer mu u njegovoj domovini prijeti mučenje, odlučio je u srijedu sud u Gelsenkirchenu.

“Postoji mogućnost da bi u Tunisu Sami B. bio izložen mučenju. Zbog toga prihvaćamo njegovu žalbu na odluku o protjerivanju“, stoji u obrazloženju suda. Njemačke vlasti već godinama žele protjerati 39-godišnjeg Samija B. zbog aktivnost u radikalnim islamističkim krugovima u Njemačkoj, iako mu nije dokazano nijedno kazneno djelo. On negira da je ikad pripadao užem krugu suradnika ubijenog vođe terorističke mreže Al Kaide Osami bin Ladenu i tvrdi da mu već zbog samih glasina oko toga prijeti mučenje u Tunisu gdje vlasti proganjaju ekstremne islamiste.

Prije tzv. Arapskog proljeća i političkih promjena u Tunisu, ta je zemlja na sjeveru Afrike slovila kao diktatura, pa je protjerivanje njezinih građana iz Njemačke “stavljeno na led“.

Nakon demokratskih promjena i smjene vlasti 2011., njemačke vlasti su zaključile kako Samiju B. u domovini više ne prijeti opasnost da će biti izložen mučenju te je ponovno pokrenula postupak izrućenja, smatrajući ga „opasnošću po javni red i mir“ u Njemačkoj.

Odluka suda u Gelsenkirchenu donesena je nekoliko dana uoči zasjedanja gornjeg doma njemačkog parlamenta Bundesrata koji bi u petak bi trebao potvrditi odluku vlade i saveznog parlamenta Bundestaga o proglašavanju zemalja Magreba sigurnim zemljama.

To bi trebalo značajno olakšati protjerivanja državljana tih zemalja kojima je odbijen zahtjev za azilom ili ne posjeduju boravišnu dozvolu. Migranti iz sjeverne Afrike posebno su omraženi u Njemačkoj nakon izgreda na željezničkom kolodvoru u Koelnu u novogodišnjoj noći kada je seksualno napastovano i opljačkano nekoliko stotina žena.

Related Posts