Sud je odobrio referendum, prosvjedi u Ateni

Približno 25.000 osoba prosvjedovalo je u petak navečer u Ateni za “ne” na referendumu u nedjelju, nasuprot 20.000 njih koji su prosvjedovali za “da” nakon što je najviši sud odbacio prigovor na zakonitost glasovanja o programu spašavanja Grčke.

Na Trgu Syntagma u podnožju parlamenta, prosvjednici za “ne” mjerama štednje koje su predložili vjerovnici, EU i MMF, nastavili su pristizati u 20 sati po lokalnom vremenu. Ispred mramornog stadiona, turističke znamenitosti gdje su se održale prve moderne Olimpijske igre 1896., manje od kilometar odatle, pristaše “da” uzvikivali su slogane za Europu.Istraživanja javnoga mišljenja objavljena u petak pokazala su podijeljenost dviju strana.

Prema istraživanju ALCO-a oni koji su “za” imaju blagu prednost s 44,8 posto, s 43,4 onih koji su za “ne”. Anketa lista Avgi pokazala je da bi 43 posto moglo glasovati “ne”, a 42,5 posto “da”. Do petka je bilo upitno može li se referendum uopće održati jer su pravni stručnjaci dovodili u pitanje da li je glasačima dano dovoljno vremena da razmotre problem te da li je pitanje koje im se postavlja dovoljno jasno.

Međutim, Helensko državno vijeće, najviši grči upravni sud, u petak je odbacio prigovor protiv referenduma, prema grčkim novinama Kathimerini. Govornici španjolske i njemačke ljevice nalazili su se na jednoj tribini na Trgu Syntagma. Na samom početku prosvjeda malena skupina mladih s kapuljačama bacala je kamenje 200 metara od prosvjeda blizu trga gdje se nalazi parlament i policija je odgovorila šok-granatama i uhitila jednu osobu, saznaje se iz policijskog izvora.

You may also like