Stvara se najveći proizvođač zlata na svijetu

Američka rudarska tvrtka Newmont Mining izvijestila je u ponedjeljak da će za 10 milijardi dolara kupiti manjeg konkurenta Goldcorp, čime će nastati najveći proizvođač zlata u svijetu.
Newmont će za svaku Goldcorpovu dionicu ponuditi po trećinu svoje dionice plus dva centa. To bi prema cijeni Newmontovih dionica na zatvaranju američkih burzi prošlog petka značilo da će za Goldcorp platiti 11,46 dolara po dionici, odnosno 18 posto više u odnosu na cijenu Goldcorpove dionice na kraju prošlog tjedna.

Vrijednost tog sporazuma zaostaje u rudarskom sektoru tek za prošlogodišnjom Barick Goldovom akvizicijom Randgold Resources Ltd-a, napominje Reuters.

Očekuje se da će novonastala kompanija godišnje proizvoditi šest do sedam milijuna unci zlata u sljedećih deset godina. U 2017. godini Newmont je proizveo 5,3 milijuna unci zlata a Goldcorp 2,6 milijuna unci.

Nova će kompanija biti najveća u svijetu po rezervama i resursima za proizvodnju zlata i biti će locirana u zemljama s povoljnim uvjetima za rudarski sektor u Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji i Gani, navele su kompanije u priopćenju.

Industrija zlata suočila se proteklih mjeseci s kritikama ulagača zbog lošeg upravljanja kapitalom. To je u kombinaciji s padom zaliha zlata i većim troškovima vađenja potaknulo rudare da potraže rješenje za troškovno učinkovitije poslovanje.

“Strateško opravdanje za spajanje Goldcorpa s Newmontom vrlo je uvjerljivo na mnogim razinama”, naglasio je glavni izvršni direktor Goldcorpa David Garofalo.

You may also like

0 comments