Stvara se izraelsko-njemačko oružano savezništvo i to u brodogradilištu kojem su vlasnici Arapi?

Izraelski predsjednik Rivlin je povodom obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Njemačke i Izraela osim Berlina posjetio i Kiel. Tamo se za Izrael grade ratni brodovi – možda i usprkos vlasniku brodogradilišta.

Za razliku od posjeta izraelskog predsjednika Berlinu, posjet Kielu je prošao bez posebne medijske pažnje. Rivlin je posjetio brodogradilište u kojem se za Izrael prave moderne podmornice i u čijem će se susjedstvu uskoro graditi četiri ratna broda klase korvete za izraelsku mornaricu. Samo dan prije svečanosti povodom 50. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Njemačke i Izraela je u Tel Avivu potpisan ugovor o kupovini četiri ratna broda u vrijednosti od 430 milijuna eura. „To je dokaz da njemačko-izraelska suradnja u naoružavanju funkcionira“, izjavio je za Deutsche Welle zastupnik CDU-a u njemačkom parlamentu Roderich Kiesewetter. On se zalaže Njemačka i financijski pomaže Izraelu u toj kupnji kao što je to činila u mnogim dosadašnjim slučajevima trgovine oružja: „Time ne samo da osiguravamo obrambenu sposobnost izraelske mornarice nego i pomažemo Izraelu da ga nitko ne napadne u njegovoj regiji, nego i pokazujemo da se Izrael može osloniti na svoje europske partnere“.

Kako se procjenjuje, njemačka vlada će s najmanje 115 milijuna eura pomoći kupnju ratnih brodova. U Kielu će doduše biti sagrađeni samo brodovi: vojna oprema, elektronički sustavi i oružje će na njih biti postavljeni tek u Izraelu. U konačnici, biti će vrijedni najmanje milijardu eura, ali teško da će biti spremni za uporabu prije 2022. do 2027. godine. Zanimljivo je kako je njemački brodograditelj ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) doduše projektirala te brodove, ali ih neće proizvoditi. Oni se grade u brodogradilištu German Naval Yards koje se također nalazi u Kielu i koja je kooperant TKMS-a. I to brodogradilište je do prije tri godine bilo u vlasništvu TKMS-u, ali onda ga je kupila brodograđevna korporacija Abu Dhabi MAR sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Drugim riječima to znači kako će brodogradilište u vlasništvu arapskog holdinga po nalogu njemačke firme graditi ratne brodove za Izrael. Ovo nije prvi slučaj da se u Njemačkoj grade ratni brodovi za Izrael. Još od 1999. godine TKMS Izraelu isporučuje podmornice tipa Dolphin i do 2018. bi ukupno trebalo biti isporučeno šest takvih podmornica. Tako i u doba posjete izraelskog predsjednika u Kielu jedna posada izraelske ratne mornarice testira petu podmornicu koja je nazvana „Rahav“.

Već se dugo i u Njemačkoj vode rasprave o isporuci podmornica tipa Dolphin Izraelu. Obzirom da su to ratni brodovi najsuvremenije tehnologije, nameće se pitanje da li moguće da Izraelci te njemačke podmornice naoružaju i atomskim oružjem? Stručnjak za pomorstvo Klaus Mommsen pretpostavlja kako Izrael ili već ima ili planira sustave atomskog oružja koje se može aktivirati iz zraku, sa kopna i sa mora i koje bi služilo za zastrašivanje. „Možda čak i sa podmornicama tipa Dolphin. Ali od Izraela se ne može čuti bilo što o njenom nuklearnom arsenalu, pa čak niti da li ga on uopće posjeduje.” Otfried Nassauer, novinar i istraživač mirovnih procesa ne želi hitati sa zaključkom kako sad Izrael sa svih tih podmornica proizvedenima u Njemačkoj može ispaljivati projektile sa nuklearnim bojevim glavama. On ne može isključiti da je to tehnički moguće, ali smatra kako „Izrael mora sam, sa svojom tehnologijom preurediti podmornice da posluže i u tu svrhu.” Ipak, njemački stručnjaci su suglasni kako Izraelu podmornice prije svega trebaju za izviđanje i za akcije specijalnih postrojbi. „Izraelci i druge zemlje koriste podmornice kako bi iz neposredne blizine promatrali luke, ciljeve i operacije uz obalu. Ili se pod vodom šalju izviđačke jedinice ili se cilj jednostavno promatra kroz periskop. Podmornice služe i za neprimjetno praćenje brodova, za lov na neprijateljske podmornice ili kao platforma za slanje diverzantskih jedinica.”

Prema mišljenjima stručnjaka, Izrael je najmanje jednom i upotrijebio podmornice proizvedene u Njemačkoj za vojnu operaciju. Britanski Sunday Times je u srpnju 2013. godine javio kako su sa jedne podmornice tog tipa ispaljeni projektili na sirijsko skladište raketa smješteno u blizini lučkog grada Latakie. Naravno, nema potvrda za tu vojnu operaciju. Njemački stručnjaci su također suglasni kako su podmornice ionako mnogo opasnije i ofenzivnije oružje nego korvete koje se sad počinju graditi. Već po prirodi samih podmornica, to je ratni brod koji djeluje u tajnosti i ove njemačke podmornice imaju izuzetno velik radijus djelovanja za konvencionalne podmornice. S druge strane, laki prateći ratni brodovi tipa korvete se odmah vide i prije svega mogu služiti u obrani izraelske obale. Dodatna zadaća bi im svakako mogla biti i zaštita netom otkrivenih nalazišta plina u podmorju pred Izraelom što je od goleme važnosti za energetsku neovisnost te zemlje. (DW.de)