Stupio na snagu sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine

Dugoočekivani sporazum o slobodnoj trgovini kojim se osnažuju gospodarske veze Ukrajine i Europske unije i koji je 2013. pokrenuo lanac događaja u Ukrajini i doveo do zahlađenja odnosa EU i Moskve stupio je na snagu u petak unatoč ruskim otporima.

Sporazum daje Ukrajini bescarinski pristup ogromnom tržištu EU i očekuje se da će pomoći posrnulom gospodarstvu te zemlje. EU je najveći ukrajinski trgovinski partner na kojeg otpada više od trećine trgovinske razmjene te zemlje, prema podacima EU-a. “Promjena neće nastupiti preko noći, bit će potrebni rad i ulaganja”, kazala je povjerenica za trgovinu EU Cecilia Malmstrom u četvrtak dodajući da sporazum stvara “jedinstvene mogućnosti da Ukrajina stabilizira, diverzificira i razvije svoje gospodarstvo”.

Temeljem sporazuma EU će pomoći Kijevu u prilagodbi standardima i pravilima EU na područjima poput tržišnog natjecanja, javne nabave i intelektualnih prava. Rusija je kritičar toga sporazuma zbog straha da će naštetiti njezinu gospodarstvu. Kako bi uvažili ruske rezerve Kijev i Bruxelles dogovorili su odgodu primjene sporazuma na godinu dana kako bi se razgovaralo s ruskim dužnosnicima, no tri strane nisu pronašle zajedničko rješenje unatoč više od 20 sastanaka. Moskva je počela provoditi kaznene mjere protiv Ukrajine.

Prvi pokušaj finaliziranja sporazuma propao je 2013. dovodeći do prosvjeda u Kijevu i zbacivanja tadašnjeg proruskog predsjednika Viktora Janukoviča a potom je uslijedila ruska aneksija Krima i proruska separatistička pobuna na istoku Ukrajine. Odnosi EU i Moskve nakon toga pali su na najnižu razinu od Hladnog rata.

You may also like

0 comments