Stupilo na snagu primirje u jemenskoj luci Hodeida

Primirje između zaraćenih strana u Jemenu u strateškoj luci Hodeida stupilo je na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, uz povremeno kršenje koje se pripisuje pobunjenim Hutijima.
Jemenska vlada koju podupire Saudijska Arabija i šijitski Huti u četvrtak su dogovorili primirje nakon tjedan dana pregovora pod okriljem UN-a u Švedskoj čiji je cilj bio prekid četverogodišnjeg građanskog rata koji je zemlju gurnuo na rub gladi.

Primirje obuhvaća pokrajinu i gradu Hodeidu i luke Hodeida, Salif i Raas Essa. UN-ov odbor, koji uključujeo obje strane, nadgledat će poštivanje primirja. “Odbor će brzo početi s radom”, rekao je specijalni izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffiths u ponedjeljak.

Hodeida je strateška luka na zapadu Jemena te je ulazna točka za 80 posto jemenskog uvoza i pomoći. U lipnju saudijska koalicija pokušala je preuzeti luku koju proiranski Huti drže od kraja 2014. godine. Medijska kuća Al Arabya izvijestila je da su Huti, samo nekoliko minuta nakon što je primirje stupilo na snagu, počeli granatirati položaje vladinih snaga.

Glasnogovornik saudijske koalicije Turki al-Malki u ponedjeljak je rekao kako će u sklopu dogovora iz Švedske luka Hodeida pripasti zakonitoj vladi Jemena. Dodao je kako je vojni pritisak na Hutije doveo do mirovnih pregovora, naglasivši saudijske napore za političkim rješenjem ove krize.

Tijekom švedskih pregovora dogovorena je i razmjena oko 16.000 zarobljenika do 19. siječnja.

You may also like

0 comments