Stupile na snagu carine, započeo trgovinski rat

SAD i Kina krenuli su u ponedjeljak u trgovinski rat stupanjem na snagu novih carinskih pristojbi na 260 milijardi dolara vrijedne kineske i američke proizvode, uz rizik da ugroze svjetski gospodarski rast.
Zanemarujući brojna upozorenja ekonomista i tvrtki, Trumpova administracija uvela je carinske pristojbe od 10 posto na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine.

Peking bi trebao uzvratiti u istom trenutku s nametanjem novih carinskih pristojbi od pet do deset posto na američke proizvode koji predstavljaju 60 milijardi dolara godišnjeg uvoza u Kinu.

Donald Trump upozorava mjesecima svoje kineske partnere da prekine trgovinsku praksu koju smatra nepoštenom. Posebno ga smeta što zauzvrat pristupu kineskom tržištu, američke tvrtke moraju dijeliti s lokalnim partnerima dio svojeg tehnološkog znanja što on uspoređuje s “krađom” intelektualnog vlasništva. “Trgovinski rat koji Kina vodi protiv SAD-a traje već godinama”, ocijenio je u nedjelju Mike Pompeo, državni tajnik na tv postaji Fox News. “Ako to želimo nazvati trgovinskim ratom, odlučni smo da u njemu pobijedimo i pobijedit ćemo”, zaključio je on.

Obećao je da će od Kine postići da se “ponaša kao što bi se trebala ponašati svjetska sila, pokaže transparentnost i poštuje pravnu državu”.  Američki predsjednik već je ovog ljeta uveo pristojbe od 25 posto na 50 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode. Suočen s identičnom odmazdom Pekinga, odlučio je ocariniti dodatne kineske proizvode vrijedne 200 milijardi dolara.

Washington od ožujka carini u ime “nacionalne sigurnosti” čelik i aluminij koji uvozi u razini od 25 odnosno 10 posto.  “Trgovinski rat sad je stvarnost”, rekao je Brian Coulton, glavni ekonomist bonitetne agencije Fitch.

Situacija postaje sve teža jer se čini da je došlo do prekida dijaloga. Posjet izaslanstva kineskih pregovarača predviđen za 27. i 28. rujna u Washingtonu Peking je otkazao, objavio je Wall Street Journal. Prethodni pregovori krajem kolovoza nisu doveli ni do čega.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, pri čemu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli rekordne razine, jer su smanjene zabrinutosti u vezi trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer je Peking otkazao trgovinske pregovore sa SAD-om, dok su cijene nafte porasle nakon što je OPEC odlučio da neće povećati proizvodnju ‘crnog zlata’.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 2,25 posto, na rekordnih 26.743 boda, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 2.929 bodova. No, Nasdaq indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.986 bodova. Početak tjedna nije nagovještavao pozitivan razvoj događaja jer su u ponedjeljak cijene dionica pale zbog rasta trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga.

Predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je, naime, odluku o uvođenju 10-postotnih carina na uvoz 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode i zaprijetio daljnjim carinama na još 267 milijardi dolara kineskog uvoza ako Peking odgovori mjerama koje bi pogodile poljoprivrednike ili industrije.

Peking je, pak, odgovorio carinama od 10 posto na uvoz američkih proizvoda vrijednih 60 milijardi dolara. Time je nastavljen trgovinski sukob između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, no nakon početnih poremećaja, tržišta su se oporavila jer su nove carine ipak manje nego što se očekivalo. „Prvotno su najavljivane carine u rasponu od 20 do 25 posto, pa su ipak smanjene na 10 posto. Možda te brojke neće biti tako loše kao što se mislilo”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Uz to, manje carine potaknule su nadu da bi Kina i SAD mogli ponovno sjesti za pregovarački stol, što je Washington nedavno predložio, a Peking prihvatio. Zahvaljujući tome, u drugoj polovici tjedna svjetske su burze snažno porasle, pri čemu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

No, neki analitičari vide razloga za oprez kako zbog trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a, tako i zbog jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištu kapitala. „Raspoloženje na tržištu naliči na pijanoga na vrhu brda. Tetura se i znate da će pasti, ali ne znate kada i koliko snažno”, kaže Bernard Baumohl, ekonomist u tvrtki Economic Outlook Group.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,5 posto, na 7.490 bodova, a za toliko je porastao i frankfurtski DAX, dosegnuvši 12.430 bodova. Pariški CAC skočio je, pak, 2,6 posto, na 5.494 boda.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 3,4 posto, na 23.869 bodova, najvišu razinu od siječnja.

You may also like

0 comments