Studija: EU može povećati udio obnovljivaca na 34 posto

EU bi mogla udvostručiti udio obnovljivaca u svom energetskom miksu sa 17 posto u 2015. na 34 posto u 2030. godini, pokazuje detaljna studija koju je agencija IRENA objavila u veljači u suradnji s Europskom komisijom
Studija se bazira na procjenama nastavka postojećih ili planiranih politika, a fokusira što je tehnološki moguće i troškovno prihvatljivo do 2030. u skladu s današnjim saznanjima. S nastavkom dosadašnjih politika udio OIE do 2030. bio bi 24 posto

Implementacija svih opcija korištenja obnovljivih izvora podigla bi udjel OIE u ukupnom energetskom miksu EU na 33% do 3030., a u kombinaciji s energetskom učinkovitošću na 34% i to pod uvjetom da je korištenje OIE troškovno isplativo. Primjenom OIE u energetskom sektoru bilo bi ušteđeno 25 milijardi USD godišnje do 2030., no te uštede umanjile bi potrebne investicije u modernizaciju elektroenergetskih mreža ili scenarij u kojem cijene fosilnih goriva stagniraju.

Sve zemlje EU-a imaju isplative potencijal da koriste više obnovljivih izvora energije, zaključeno je. Potencijal Hrvatske procijenjen je na gotovo 40 posto udjela OIE do 2030, dok je 2015. dostignuto nešto manje od 30 posto, pokazuju podaci iz studije. tudija pokazuje da rješenja za grijanje i hlađenje čine više od jedne trećine neiskorištenog potencijala obnovljivih izvora energije u EU. Sve opcije obnovljivog prijevoza, uključujući i električna vozila i biogoriva, potrebni su za ostvarivanje dugoročnih ciljeva dekarbonizacije EU. Biomasa će ostati ključni obnovljivi energetski izvor nakon 2030. godine.

Iskorištavanje dodatnih potencijalnih obnovljivih izvora identificiranih u studiji potaknulo bi EU dalje na putu dekarbonizacije što je u skladu s ciljevima iz Pariškog sporazuma. Važnost cilja na razini cijele EU i obveza na nacionalnoj razini ključna su, kao što je brža implementacija obnovljivih izvora energije, koja je izvediva s današnjom tehnologijom. Konačno tu su i značajne društveno-ekonomske i ekološke koristi diljem EU koje donosi veća primjena obnovljivih izvora energije.

You may also like