Home Ekonomija Stručnjaci u Rusiji pozdravili ostavku Aleksisa Ciprasa

Stručnjaci u Rusiji pozdravili ostavku Aleksisa Ciprasa

by admin

U četvrtak, 20. kolovoza, grčki premijer Aleksis Cipras podnio je ostavku. Očekuje se da će rezultat tog Ciprasovog poteza biti prijevremeni parlamentarni izbori. U medijima se već pojavila informacija da bi oni mogli biti održani 20. rujna. U svome obraćanju naciji putem televizije Cipras je izjavio da “sada, kada je završena teška faza pregovora s kreditorima, osjeća moralnu i političku odgovornost da iznese na sud javnosti sve ono što je vlada učinila”.

Ranije je grčki parlament odobrio treći kreditni program, koji podrazumijeva novo smanjenje proračunskih troškova i privatizaciju državnih aktiva. Međutim, sporazum s kreditorima nisu podržali svi zastupnici iz Ciprasove stranke Syriza. Kako je izjavio Aleksis Cipras, vladajuća većina se pretvorila u manjinu.

U Savjetu Ruske Federacije Ciprasov korak se smatra taktičkim manevrom. „Ta ostavka ni u kom slučaju ne govori o tome da Cipras odustaje od svoje borbe za vlast. Naprotiv, to je taktički manevar kojim on namjerava učvrstiti svoje pozicije na vlasti”, izjavio je za agenciju TASS Konstantin Kosačov, predsjednik Komiteta Savjeta Federacije za međunarodna pitanja. Po mišljenju ruskog parlamentarca, Cipras s razlogom računa da će izvanredni parlamentarni izbori učvrstiti pozicije Syrize. “Stanovništvo podržava njegovo iscrpljujuće cjenkanje s Europskom unijom, iznuđivanje maksimalno povoljnih uvjeta izlaska Grčke iz krize i popuštanje samo u situaciji kada ne postoje nikakve druge varijante”, smatra Kosačov.

Kako ističe Andrej Kortunov, direktor Ruskog savjeta za međunarodna pitanja, Ciprasova odluka je potaknuta raskolom do koga je došlo u Syrizi. Raskol je izazvan time što je Cipras tijekom pregovora s kreditorima odstupio od populističkih obećanja s kojima je stranka došla na vlast. “Bivši premijer se nada da će uspjeti ponovno uspostaviti svoju većinu i onda mu neće biti potrebna podrška onih koji ga kritiziraju”, smatra ruski stručnjak. “Cipras je očito vrlo talentiran političar i dobar taktičar. Mislim da on ovu situaciju može iskoristiti kao još jednu polugu za vršenje pritiska na EU. Njima se tako šalje poruka: evo pogledajte što se događa ako ne ublažite uvjete, imat ćete posla sa mnogo radikalnijim snagama koje nisu popustljive kao mi “, kaže Kortunov za RBTH Hrvatska. Po njegovom mišljenju, velike su šanse da Ciprasov manevar bude uspješan, jer sada na grčkoj političkoj sceni ne postoje osobe koje bi mu mogle konkurirati.

Po mišljenju ruskog analitičara, to je posljedica dojma koji je Cipras ostavio na Grke tijekom pregovora o dugu. “On se borio do kraja. Borio se kao car Leonid kod Termopila, samo što nije poginuo, jer je na vrijeme promijenio stav. Grci ga poštuju zato što nije odmah popustio, nego se borio”, rekao je Bunjin za RBTH Hrvatska i ujedno naglasio da Cipras od samog početka nije baš najbolje shvaćao koje su granice do kojih može ići u pregovorima s kreditorima i zato se ponašao kao kockar, umjesto da povlači promišljene poteze.

Ruski eksperti su prokomentirali i pozitivne signale koje Cipras ponekad šalje Rusiji. “Za Ciprasa, kao i za mnoge grčke političare, Rusija je nekakav dodatni džoker koji oni mogu izbaciti na stol u Bruxellesu kako bi izvukli što bolje uvjete. Ali svi oni smatraju da to nije as u rukavu, nego neka malo sitnija karta “, kaže Kortunov, i ujedno naglašava da Moskva kao alternativa za Europsku uniju zasada ne može mnogo ponuditi Ateni. Kako ističe Bunjin, Grci imaju simpatiju prema Ruskoj Federaciji, ali kada se mora birati ili jedno ili drugo, oni biraju Europu

Related Posts