Stručnjaci: Putin želi dokazati da Gadafi nije bio tako brutalan diktator

Povodom početka ruske vojne intervencije u Siriji, donosimo vam nekoliko izjava uglednih geopolitičkih analitičara iz svjetskih medija.

“Predsjednik Putin želi naučiti SAD lekciju, ali također kritizira Europsku uniju koja je do jučer željela transformirati svoje susjede, a danas se vidi kao taoca izbjegličke krize. Želi uvjeriti Europsku uniju kako brutalni diktator Gadafi i nije bio toliko brutala, a bio je sposoban zaštititi i europske granice. To je nešto što nove demokratske zemlje nisu u stanju“, piše Ivan Krastev za New York Times.

“U pitanju su budućnost regije, ali i kredibilitet SAD-a među zemljama Bliskog istoka. U ubrzanim okolnostima SAD ima samo jedan pravi izbor, a to je zaštititi svoje interese u toj regiji i ultimativno tražiti od Moskve odustanak od vojnih akcija koje izravno utječu na američke interese. Rusija ima svako pravo poduprijeti Asada, no mora imati na umu i američku odmazdu“, piše Zbigniew Brzezinski za Financial Times.

“Vjerodostojnima zračnim napadima Rusija prisiljava SAD i Zapad da se savjetuje s njom u budućim akcijama. Višestrukim narušavanjem zračnog prostora Turske, Putin i dodatno pokazuje vojne mišiće u regiji“, kaže Justin Bronk za Al Jazeera.

You may also like