Stroža monetarna politika zavadila MMF i UN

Fiskalna budućnost

Agencija Ujedinjenih naroda upozorila je da bi postrožena monetarna politika mogla izazvati globalnu recesiju, što bi posebno pogodilo zemlje u razvoju, a u MMF-u tvrde da se ona može izbjeći primjerenom fiskalnom politikom.

Upozorivši na rizik globalne recesije koju bi moglo izazvati pretjerano podizanje ključnih kamatnih stopa, Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) traži novu strategiju.

Više kamatne stope u više zemalja, uključujući SAD, ozbiljnije bi utjecale na gospodarstva u nastajanju koja već imaju visoke razine privatnog i javnog duga, ističu.

Izvješće pod naslovom “Izgledi za rast u rascjepkanom svijetu” upozorava na potencijalnu dužničku krizu u zemljama u razvoju.

Upitana o mogućim rješenjima, sugerirala je da postoje i druge metode ublažavanja inflacije, izdvajajući oporezivanje ekstraprofita kompanija, poboljšane propise o kontroliu špekulacija na robnom tržištu i nastojanja da se otklone uska grla u opskrbi.

UNCTAD je smanjio projekciju rasta globalnog gospodarstva za 2022. za 0,1 postotni bod, na 2,5 posto. U 2023. očekuje rast od 2,2 posto, podsjeća Reuters.

I Međunarodni monetarni fond (MMF) prošlog je mjeseca ponovno snizio prognozu rasta svjetskog gospodarstva, upozorivši da bi neke zemlje iduće godine mogle kliznuti u recesiju.

Globalna recesija može se izbjeći budu li vlade provodile proračunsku politiku kompatibilnu sa zaoštravanjem monetarne politike, no iduće će godine neke zemlje vjerojatno pasti u recesiju, rekla je u ponedjeljak direktorica MMF-a.

U kontekstu zaoštravanja monetarne politike, fiskalna politika ne može ostati pasivna jer kriza troškova života dramatično pogađa pojedine dijelove društva, upozorila je Kristalina Georgieva.

Fiskalna pak politika koja neselektivno podržava sve zauzdavanjem cijena energije i subvencijama radi protiv ciljeva monetarne politike, smatra čelnica MMF-a.

Pozvala je ipak američku središnju banku da bude iznimno razborita u politici i da vodi računa o posljedicama u ostatku svijeta, zaključivši da je na Fedu “vrlo velika” odgovornost.

You may also like