Strenja Linić umiruje: Pacijenti će zadržati dosadašnju razinu prava

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje usprotivio se u utorak posebnom plaćanju nadstandardnih usluga u zdravstvu, što je ovih dana najavio novi ministar zdravlja Dario Nakić, dok je predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić poručila da nema razloga za paniku i da će pacijenti zadržati sva dosadašnja prava.

“Brine nas nadstandard, mnogi liječnici s kojima kontaktiram kažu da u medicini ne postoji nadstandard, nego samo zlatni standard. Ako je riječ o političkoj kategoriji, Udruga pacijenata je protiv toga“, izjavio je Drlje u Saboru nakon sastanka novog saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku s predstavnicima udruga pacijenata.

Drlje je ponovio da se Udruga hrvatskih pacijenata zalaže za solidarno, javno i sveobuhvatno zdravstvo, dostupno svim građanima. Predsjednica Odbora Ines Strenja Linić odbacila je bojazan oko definiranja nadstandardnih zdravstvenih usluga koje bi se, po najavama ministra Nakića, posebno plaćale. “Nema razloga za brigu, nadstandard svatko može sebi platiti. Želimo imati održivi zdravstveni sustav. Bolesnici moraju znati da medicina nije besplatna, da zdravlje nije besplatno, da i sa svoje strane moraju učiniti sve kako bi spriječili pogoršanje bolesti ili prevencijom smanjili čimbenike rizika”, rekla je Strenja Linić.

Poručila je da sustav mora biti održiv, pacijenti moraju zadržati dosadašnja prava i mora se zadržati solidarno zdravstvo. O nadstandardu će se, kaže, tek pričati i odnosit će se na bolesnike “koji žele nešto više i budu spremni to platiti”. “Mi se svakako borimo protiv daljnje privatizacije zdravstva i za održavanje dosegnutog zdravstvenog standarda”, poručila je Strenja Linić.

Tema sastanka bila su prava pacijenata u predstojećoj zdravstvenoj reformi, a uoči Svjetskog dana bolesnika, 11. veljače, Strenja Linić istaknula je da će prava pacijenata na dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu biti jedan od najvažnijih imperativa u predstojećoj zdravstvenoj reformi.”Ovaj saziv Odbora želi prepoznati određene probleme i biti na neki način most prema Ministarstvu zdravlja koje bi trebalo te stvari regulirati. Ovo je prvi u nizu sastanaka s udrugama, a Odbor se nada da će moći potaknuti promjene na poboljšanju zdravstvenog sustava”, istaknula je Strenja Linić nakon sastanka na koji su bili pozvani predstavnici desetak udruga pacijenata iz cijele Hrvatske.

You may also like

0 comments