Stratfor: Rusiju u sljedećih deset godina očekuje depresija zbog niske cijene nafte

Američki istraživački centar Stratfor ovih dana objavio je predviđanja za globalne događaje u predstojećih deset godina, prema kojima će doći do dubinskih promjena na svjetskoj geopolitičkoj i gospodarskoj sceni koja će učiniti Zemlju znatno opasnijim mjestom za život nego što trenutno jest.

Ključno predviđanje u izvješću naslova ‘Desetljetno predviđanje 2015.-2025.’ koje je ovog tjedna objavio Reuters, naznačava kako će u predstojećoj dekadi slabiti utjecaj Sjedinjenih Država, no pritom najmoćnija država na svijetu neće izgubiti stabilnost, Rusija će izgubiti moć, a Europsku uniju, pak, očekuje period posvemašnjeg kaosa i krize. Sjedinjene Države će, prema Stratforovom istraživanju, i dalje biti svjetska gospodarska, vojna i politička predvodnica, no sa znatno manjim angažmanom u svijetu, budući da će pažljivije birati izazove na koje će odgovarati. Uz to, imat će privilegij izoliranja od svjetskih kriza jer će, kako predviđa Stratfor, ojačati vlastito gospodarstvo i smanjiti uvoz, dok će istovremeno poraditi na sigurnosti života.

Rusiju očekuju depresivna vremena jer će Moskvi opadati utjecaj zbog sankcija, pada cijene nafte i domaće valute, a pesimizam će se ogledati i kroz unutarnje političke potrese. ‘Rusija se neće službeno raspasti na više država, ali vlast u Moskvi mogla bi oslabiti do te mjere da će Kremlj biti primoran na savez poluautonomnih regija koje će između sebe stvoriti dodatne dezintegracijske prijepore’, smatra istraživački centar, naglašavajući kako će ruska kriza idućih desetak godina biti i potencijalno najveća svjetska kriza. Zbog toga će i SAD reagirati, makar to značilo i slanje kopnenih snaga kako bi se osiguralo rusko nuklearno oružje koji bi se moglo naći izvan kontrole’, ističu u Stratforu. ‘Washington je jedina sila sposobna nositi se s mogućom ruskom krizom te pružiti jamstva da tijekom tog procesa neće biti ispaljena ijedna balistička raketa. Sjedinjene Države naći će se pred izborom – ili osigurati vojno rješenje ili stvoriti stabilne i gospodarski održive vlade u regijama kako bi se vremenom neutralizirala opasnost od ispaljivanja nuklearnih bojevih glava’, stoji u izvješću.

Prema predviđanjima teksaškog instituta, i Njemačka, kao jedno od trenutno vodećih svjetskih gospodarstava, naći će se u popriličnim problemima. Stratfor predviđa da će Njemačka, koja ima gospodarstvo koje u potpunosti ovisi o izvozu i koja je doživjela bum zbog trgovinske liberalizacije i uvođenja eura, upravo zbog toga imati najviše šanse izgubiti u ratu protiv eurokrize i rastućeg euroskepticizma.

Domaća potrošnja neće moći nadomjestiti pad izvoza, a neće pomoći i najavljeni pad broja stanovnika te će sve skupa rezultirati stagnacijom koja je već viđena u Japanu. U Poljskoj, pak, prema Stratforu ima mjesta optimizmu jer će se naći u središtu gospodarskog rasta i sve većeg političkog utjecaja, a njezin rast potaknut će i stabilan broj stanovnika. Činjenica da je riječ o najvećoj i najprosperitetnijoj europskoj državi na zapadnoj granici Rusije, olakšat će joj položaj regionalnog lidera i države s političkim i ekonomskim prestižom, smatra Institut.

Podsjećajući da je, ne tako davno, europsko jedinstvo djelovalo kao nezaustavljiva sila koja ruši političke i ekonomske granice među državama, Stratfor predviđa da će za 10 godina ujedinjena Europa djelovati kao daleka prošlost. Štoviše, prema institutu, za desetak godina postojat će čak četiri Europe koje će tijekom vremena biti sve udaljenije jedna od druge; Zapadna Europa, Istočna Europa, Skandinavija i Britansko otočje. ‘Moguće je da će EU preživjeti u nekom obliku, ali europski gospodarski, politički i vojni odnosi zasnivat će se na bilateralnim ili ograničenim multilateralnim partnerstvima koja će biti manjeg obima i neobavezujuća’, navodi Stratfor.

I pred najmnogoljudnijom zemljom na svijetu je teško desetljeće zbog usporavanje gospodarskog rasta koje će dovesti do sve većeg nezadovoljstva vladavinom kineske Komunističke partije. Međutim, previranja neće dovesti do liberalizacije partije, a jedini način da se u Kini spriječi kaos, leži u pojačanoj unutarnjoj represiji, donosi Tportal.

Pred Pekingom stoji još jedan problem, a to je neravnomjerna geografska raspodjela gospodarskog rasta. U Stratforu predviđaju da će procvasti radovi na obali, dok će unutrašnjost imati znatno manji pristup međunarodnom tržištu, što će ih poprilično osiromašiti. Zbog toga bi, predviđaju u Institutu, moglo doći do pobune bogatih gradova protiv Pekinga koji će inzistirati na ravnomjernoj preraspodjeli bogatstva. Zahuktalo kinesko gospodarstvo doživjet će pad, a rast proizvodnih kapaciteta bit će ravan nuli, što su dobre vijesti za Meksiko, Nikaragvu, Dominikansku Republiku, Peru, Etiopiju, Ugandu, Keniju, Tanzaniju, Bangladeš, Mjanmar, Šri Lanku, Laos, Vijetnam, Kambodžu, Filipine i Indoneziju, koje će se vinuti na krilima kineskog neuspjeha.

S druge strane, američki institut predviđa da će u predstojećem desetljeću Japan postati vodeća pomorska sila Azije koja će profitirati i na valu automatizacije i sveopće kompjuterizacije koja će temeljito protresti svjetska tržišta, zaključuju u izvješću.

You may also like