Stranka Pametno predstavila projekcije proračuna

Stranka Pametno predstavila je u utorak prijedlog trogodišnje projekcije državnog proračuna, kako bi građani znali koliko će se u tom razdoblju izdvojiti za kulturu, zdravstvo, obrazovanje i druge javne funkcije.

Zbog netransparentnosti službenih podataka teško je izaći s točnim brojkama, pa će se, ako Pametno bude sudjelovalo u vlasti, zauzeti za otvorenost, preglednost i ažurnost podataka o proračunu, rekla je potpredsjednica stranke Maja Vehovec.

Ključnim smatraju rasterećenje gospodarstva i smanjenje poreza. Održivim gospodarskim rastom, koji može iznositi i do četiri posto, bit će moguće i smanjenje javnog duga, istaknula je Vehovec dodajući kako su znanost i obrazovanje prioritet pa će se sredstava za to povećati.

Reforma teritorijalne i javne uprave uključila bi smanjenje broja gradova s više od 500 na 123 koji bi bili samoodrživi, te s 21 županije na pet regija. Uz to, smanjio bi se i broj zaposlenih u javnoj upravi po načelu da se uvedu ocjenjivanja te oni koji ne zadovolje dobiju otkaze, a novo zapošljavanje svede na model – na jednog umirovljenog dolazi samo jedan novi djelatnik.

Naravno, svjesni smo i prava po kolektivnim ugovorima i da se taj proces ne može napraviti u jednoj godini, ali učinkovita javna uprava koja će biti servis građanima je prioritet, rekao je tajnik stranke i nositelj liste u I. izbornoj jedinici Ivica Puljak.

Reformom porezne uprave u prvim godinama porezni prihod bi se smanjio, a manjak bi se nadoknadio novcem iz europskih fondova, rekla je Vehovec dodajući da je ključ za oporavak gospodarstva u rasterećenju poduzetnika. To, naglasila je, uključuje i ukidanje parafiskalnih nameta kojih je više od tisuću.

Pametno u svom programu predlaže i smanjivanje državnih potpora, no na pitanje je li riječ o potporama za socijalu, osobe s invaliditetom, siromašne i sl, Vehovec odgovara da ne raspolažu s točnim podacima jer nemaju uvida u iznose koji su u proračunu za to namijenjeni.

Na konkretno pitanje je li za ukidanje subvencija i naknada članovima HAZU-a odgovorila je pozitivno. Odgovarajući na pitanje s kime bi, ako uđu u Hrvatski sabor, mogli koalirati Puljak je rekao da su HDZ i SDP nevjerodostojne u ispunjavanju svojih obećanja i programa, pa za sada nemaju povjerenje stranke Pametno koja na izbore izlazi sa strankom Za grad.

You may also like