Strani borci Daesha mogli bi biti osuđeni na smrt

Iz Iraka poručuju
Irački presjednik Bahram Salih je rekao bi strani borci Islamske države (IS) kojima se sudi u Iraku mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu, po razgovoru koji je objavio list The National iz Abu Dhabija u petak.

Borcima Islamske države “sudit će se po iračkom zakonu i mogu biti osuđeni na smrt ako će biti proglašeni krivim” za ubijanje Iračana, prenio je list Salihovu izjavu. Od SAD-a podržane snage u Siriji predale su prošlog mjeseca Iraku oko 280 Iračana i stranaca osumnjičenih da su borci IS-a, rekla je iračka vojska. Očekuje se još takvih izručenja po sporazumu o transferu oko 500 zarobljenka koje drže odd SAD-a podržane snage u Siriji.

Premijer Adel Abdul Mahdi je rekao da će Irak ili pomoći u repatrijaciji tih zarobljenika koji nisu Iračani ili suditi onima za koje se sumnja da su počinili zločine protiv Iraka i Iračana. Po iračkom zakonu oni bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu.

Salihova izjava je prva javna potvrda da bi strani borci IS-a u Iraku mogli biti pogubljeni. Irak, međutim, napominje da ne očekuje da će procesuirati sve borce IS-a prebačene iz Sirije. “To bilo bilo previše tražiti od Iraka”, rekao je Salih.

You may also like

0 comments