Strane ostaju u Siriji, Assada više nitko ništa ne pita

Piše: Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar
 Jučer je u Ankari prošao peti po redu sastanak tzv. Astanskog procesa u vezi normalizacije stanja u Siriji – trilaterala Rusije, Turske i Irana.

Za početak, crtica jednog štrebera cjepidlake, ne bi li se, obzirom na preimenovanje Astane, proces trebao zvati Nur-Sultanski? Čime se bavi odjel državnog PR-a Kazahstana?? No, to je druga tema, vratimo se na trilateralni susret u Nur-Sultanu (Astani).

Ključni rezultati i izjave susreta:

Erdoğan:

— Američke sankcije protiv Irana su neučinkovite. Pozvao strane da sačuvaju nuklearni sporazum (JCPOA).
— nema odlaska iz Sirije dok se ne osigura cjelovitost zemlje i ne protjeraju teroristi.

Putin:

— Priprema Ustavnog vijeća za Siriju je skoro gotova. Visoko ocijenio ulogu Irana u normalizaciji stanja u Siriji.
— neophodna bolja i prisnija koordinacija rada ministarstava obrane i tajnih službi (pri tome Rusija negira zajedničku trilateralnu vojnu intervenciju).
— zamolio Erdoğana da požuri s implementacijom sporazuma o trgovini u nacionalnim valutama.
— nedopustiva je particija Sirije na sfere utjecaja.
— JCPOA’s not dead.
— predložio Saudijcima sustav S-400 za obranu od zračnih napada.

Rouhani:

— prigovorio da riječi Donalda Trumpa nemaju težinu i dosljednost.
— upozorio da SAD planira particiju Sirije (priča nije ni nova, ni tajna. John Kerry je 2016. javno predložio particiju kao ‘plan B’).
— rad Ustavnog vijeća je vrlo bitan. Na izbore (buduće i možebitne, op.a.) trebaju izaći svi, tko ima pravo glasa (a tko će imati pravo glasa, o tom potom).

Svi:

— inzistirali na ponovnoj aktivaciji Adanskog sporazuma između Sirije i Turske iz 1998. kojim Sirija proglašava Kurdsku stranku terorističkom organizacijom.

Drugim riječima, strane ostaju u Siriji sve dok ne bude sve po njihovom (čak ni Assada se više ne pita) iako je prije susreta ruski ministar vanjskih poslova Lavrov je još jednom potvrdio da je rat u Siriji završen.

Negirajući particiju, zemlje de-facto kreiraju zone svojih interesa i interesne agende te nameću (u slučaju Turske) dosta rigorozne etničko-političke uvjete.

Naravno, Erdoğanova prijetnja Europi je veliki blef. 3 milijuna tobože namijenjenih EU izbjeglica će se vratiti u Siriju, rekao je Erdoğan nakon susreta u Ankari. Problem je u Kurdima i ambicijama, ne u europskom novcu. Erdoğan može zabilježiti malu pobjedu: Assad je, očigledno bez opcija, ovih dana nazvao Kurde «separatističkim teroristima». Kurdima se, nažalost, ne piše dobro.

Sljedeći sastanak trilaterale je u Teheranu.

You may also like

0 comments