Strana ulaganja smanjena na manje od 400 milijardi dolara

Globalna recesija
Izravna strana ulaganja (FDI) u svijetu pala su za 49 posto u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su danas Ujedinjeni narodi.

Štoviše, za cijelu ovu godinu strana ulaganja mogla bi potonuti do 40 posto, procjenjuje u izvješću Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD), ponajviše zbog strahovanja ulagača od duboke globalne recesije.

Globalna strana ulaganja pala su na 399 milijardi dolara s obzirom da multinacionalne kompanije ne žele trošiti gotovinske rezerve u uvjetima krize izazvane koronavirusom. Podatak se odnosi na iznos prekograničnih spajanja i preuzimanja, novih greenfield investicija te projektnih financiranja. Posebno ozbiljna situacija je u Europi. Naime, priljev stranih ulaganja u europska gospodarstva po prvi puta u povijesti postao je negativan, dosegnuvši iznos od -7 milijardi dolara. Godinu ranije stranci su u Europu uložili 202 milijarde dolara.

Priljev ulaganja u SAD pao je 61 posto, na 51 milijardu dolara. Industrijalizirane zemlje, koje u pravilu „gutaju“ 80 posto svih stranih ulaganja u svijetu, posebno su pogođene. Ulaganja u tu skupinu pala su na 98 milijardi dolara, što je najniža razina od 1994. godine. Pojedinačno gledano, Amerika se, uz Italiju, Brazil i Australiju, nalazi u skupini država koje su pretrpile najveći pad stranih ulaganja. „Globalni priljev stranih ulaganja u prvoj polovici ove godine pao je za gotovo polovicu, što je drastičnije od naših očekivanja“, izjavio je novinarima James Zhan, direktor UNCTAD-ove divizije za investicije i poduzetništvo. Dodao je kako bi iduće godine strana ulaganja trebala „umjereno pasti“, između 5 i 10 posto.

Među značajnim svjetskim gospodarstvima negativnom trendu opire se jedino Kina. James Zhan ističe kako je priljev ulaganja u tu državu ostao relativno stabilan. „U prvoj polovici godine pad je bio uistinu umjeren, a prema posljednjim podacima, u prvih devet mjeseci izravna ulaganja u Kinu su porasla za 2,5 posto“, naglasio je Zhan. Najviše ulaganja Kina je privukla u sektorima usluga u elektroničkoj trgovini, specijaliziranim tehnološkim uslugama te istraživanju i razvoju, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments