Štrajk u Norveškoj i kriza u Venezueli podigli cijenu nafte na 49 dolara

Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 49 dolara, budući da su najavljeni štrajk u Norveškoj i kriza u Venezueli potisnuli u drugi plan početni šok zbog britanske referendumske odluke o izlasku iz Europske unije.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 49 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,07 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi višoj cijeni, od 48,42 dolara.

Cijene su na oba tržišta jučer porasle, nakon početnog šoka koji su izazvali rezultati referenduma u Velikoj Britaniji. “Nakon Brexita različite su kategorije imovine u jasnoj korelaciji i ponovni rast cijena nafte zapravo odražava opće trendove na tržištima dionica i deviza”, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Današnji uzlazni trend cijena ponovo je poduprla najava štrajka naftnih radnika u Norveškoj, koja bi mogla smanjiti opskrbu iz najvećeg proizvođača nafte na Sjevernom moru. Moguće smanjenje ponude nagovješćuje i kriza u Venezueli, gdje proizvođači nafte i rafinerije nastoje zadržati razinu proizvodnje u teškim uvjetima nestanka struje i nestašice opreme, objavili su trgovci.

Tržišta ohrabruju i jučer objavljeni podaci Američkog instituta za naftu (API), koji su pokazali pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za 3,9 milijuna barela. Očekivalo se njihovo smanjenje za 2,4 milijuna barela. Tokom dana očekuje se i službeno izvješće američke vlade, koje će također – kako se očekuje – pokazati pad zaliha.

Značajniji pad cijena spriječile su danas bojazni da bi se moguća zasićenost tržišta naftnim proizvodima, posebice u Aziji, mogla preliti i na tržišta sirove nafte, kada rafinerije smanje proizvodnju. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u utorak iznosila 44,46 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like