Strah za potražnju podigao cijenu nafte

Moguće ograničenje potrošnje goriva

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 80 dolara, zakočene bojaznima da bi sporiji rast velikih gospodarstava mogao ograničiti potrošnju goriva. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 80,40 dolara, a na onom američkom cijena je bila 73,59 dolara za barel.

Na kraju prošlog tjedna trgovci su se pobojali da će ubrzani tempo zapošljavanja u SAD-u u siječnju potaknuti središnju banku da nastavi s agresivnim podizanjem kamatnih stopa kako bi obuzdala inflaciju. Skuplje zaduživanje zakočilo bi gospodarski rast i potražnju za energijom.

Poslodavci u SAD-u neto su u siječnju otvorili 517 tisuća novih radnih mjesta, dvostruko više nego u prosincu, ali rast plaća bio je sporiji nego na kraju prošle godine.

Na početku ovog tjedna protuteža tim bojaznima bila je nada da bi se potražnja u Kini mogla brzo oporaviti nakon ukidanja mjera suzbijanja zaraze covidom 19.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) očekuje da će polovina globalnog rasta potražnje za naftom ove godine doći iz Kine, prema riječima njezinog šefa Fatih Birola, koji je potvrdio snažan rast potražnje za mlaznim gorivima.

Trgovce istodobno brine opskrba, nakon obustave rada naftnog terminala u turskom Ceyhanu zbog strašnog potresa, koji je u Turskoj i Siriji odnio 2.300 žrtava, prema trenutno dostupnim podacima.

G7 i njegovi saveznici, uključujući EU, ograničavaju od nedjelje cijene ruskih naftnih derivata, na 100 dolara za dizel i skuplje naftne proizvode, te na 45 dolara za one jeftinije, poput lož ulja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je u petak cijena barela košarice nafte njezinih članica pojeftinila 1,07 dolara, na 79,36 dolara.

You may also like